21.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Hoychuk).
Všetko pečivo, ktoré obsahuje citrón, je dobré. O tom nepochybujeme. Preto sú tieto citrónové koláčiky alebo tyčinky, na ktoré vám chceme ponúknuť recept, absolútnym majstrovským dielom. Sú prvotriedne medzi koláčmi.
Milujeme citrónové koláče, milujeme citrónové cupcakes a milujeme torty s citrónovou polevou. Preto sme si istí, že aj tieto citrónové koláčiky na krehkom základe si nájdu trvalé miesto v našich srdciach.
Na ich prípravu budete potrebovať poriadne veľký citrón, jemný cukor na pečenie, maslo, vajcia, hladkú pšeničnú múku, trochu soli a práškový cukor na ozdobu. Ako vidíte, všetky ingrediencie sú základné a ľahko dostupné produkty. Väčšinu z nich už pravdepodobne máte doma, najmä ak pravidelne pečiete koláče a sušienky. Vytiahnite teda ingrediencie zo skrine alebo zájdite do najbližšieho obchodu po tie, ktoré vám ešte chýbajú, a pustite sa do pečenia. Nezabudnite, že prísady – a konkrétne maslo a vajcia – by mali mať izbovú teplotu.
Recept na citrónový koláč. Toto je prvá trieda medzi pečivom
Ingrediencie na cesto:
- 170 g masla,
- 1 a 3/4 šálky pšeničnej hladkej múky,
- 1/4 šálky jemného cukru,
- citrón,
- pol lyžičky soli.
Ingrediencie na citrónovú hmotu:
- 1,5 šálky jemného cukru,
- 1/3 šálky pšeničnej hladkej múky,
- 5 citrónov (vrátane jedného potrebného na koláč),
- 4 vajcia,
- pol čajovej lyžičky soli,
- práškový cukor na posypanie koláčov.
Postup prípravy:
Začnite prípravou cesta. Do misky nastrúhajte kôru z jedného citróna. Pridáme cukor a prstami roztlačíme prísady. Potom pridajte mäkké maslo, soľ a suroviny miešajte na stredne výkonnom mixéri, kým nevznikne ľahké a nadýchané cesto. To by malo trvať približne dve minúty.
Po uplynutí tejto doby pridajte múku a pokračujte v miešaní ingrediencií, asi minútu. Cesto by sa malo začať spájať do hrudiek. Obdĺžnikovú alebo štvorcovú formu na pečenie vyložte papierom na pečenie tak, aby zakrýval aj každú stranu. Vložte doň cesto a dôkladne zakryte dno formy. Pečte približne 20 minút pri teplote 175 stupňov Celzia.
Medzitým si pripravte citrónovú zmes. Vajíčka rozbijeme do misky a vyšľaháme ich. Pridajte k nim kôru nastrúhanú z jedného citróna a šťavu z piatich. Pridajte cukor a soľ a pokračujte v šľahaní do hladka. Nakoniec do misy preosejte múku a miešajte, kým sa ingrediencie pekne nespoja.
Na upečený, ale ešte horúci základ nalejte citrónovú zmes. Pečte približne 18-20 minút, kým zmes nezatuhne. Plech vyberte z rúry a koláč nechajte vonku vychladnúť. Potom ho vložte do chladničky aspoň na tri hodiny. Cesto nakrájajte na niekoľko kúskov a vytvorte štvorcové citrónové koláče. Každý kúsok posypeme práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takýto veľkonočný koláč nekúpite v žiadnej cukrárni. Spojím vrstvy a stane sa sladké kúzlo
Pistáciový cheesecake zmizne zo stola ako prvý. Za svoju hlbokú chuť vďačí tejto ingrediencii
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.