21.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sunvic).
Domáca horčica je napriek všetkému veľmi jednoduchý recept a zaručujem, že neexistuje lepšia omáčka na mäso, údeniny a sendviče. Nemusíte behať po obchodoch a kupovať malé poháre – stačí malé semienka, pár korenín a veľkonočná pochúťka.
Kto nemá rád horčicu? No, možno nie všetci ju jedia priamo z pohára po lyžičkách, ale čo je lepšie s horúcou klobásou, grilovanou krkovičkou alebo pečeným bravčovým stehnom? Vsadím sa, že každý má v chladničke alebo v špajzi pohár výraznej omáčky, ale už sme vám mnohokrát dokázali, že domáca je oveľa lepšia ako tá z obchodu. Rovnaké je to s majonézou, údeninami a iné to nemôže byť ani s horčicou. Recept na domácu horčicu si môžete vylepšiť, ako len chcete, a my si ju dnes vylepšíme trochou strúhaného chrenu. Čaká vás lahôdka.
Domáca horčica s miernou úpravou. Lepšia ako kupovaná v obchode
Ingrediencie:
- 200 g bielej horčice, môžete zmiešať bielu a tmavú, horčica bude výraznejšia (horčičné semienka),
- 2 PL jablčného alebo vínneho octu,
- 2 čajové lyžičky strúhaného chrenu,
- soľ a cukor podľa chuti (cukor môžete nahradiť trochou medu),
- 300 ml vody.
Chrenová horčica – ako ju pripraviť:
- Pripravte si mixér alebo kuchynský robot. Potom nasypte horčičné semienka a pridajte soľ a cukor, ak ho používate. Následne zomeľte semienka čo najjemnejšie. Môžete použiť aj mažiar na korenie, ale bude to určite časovo náročnejšie a únavnejšie.
- Vložte mleté horčičné semienka do misky a pridajte ocot, chren a vodu. Môžete pridať aj trochu oleja, ale nie je to potrebné – horčičné semienka sú samy o sebe dosť mastné. Všetky prísady dôkladne premiešajte. Misku pevne zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na niekoľko hodín alebo na noc.
- Po uplynutí niekoľkých hodín horčicu skontrolujte. Mala by absorbovať všetku vodu, ale nemala by byť príliš hustá. V takom prípade pridajte trochu viac vody a znova premiešajte. Potom horčicu prelejte do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov. Môžete ju skladovať pevne uzavretú v chladničke až dva týždne.
Takáto horčica sa výborne hodí ku všetkému, dokonca aj na prípravu domácej majonézy. Blíži sa Veľká noc a sezóna grilovania je za rohom. Tento recept na horčicu si nemôžete nechať ujsť – určite si ho uložte a prekvapte svojich blízkych tou najlepšou domácou prílohou k mäsu a dresingom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto omáčka sa výborne hodí k zelenine alebo mäsu. Jej príprava je hračka a chutí neskutočne lahodne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.