22.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina).
Veľká noc je už za rohom a tradičný tvarohový koláč nesmie chýbať na sviatočnom stole. Niekedy sa však stáva, že keď koláč vyberiete z rúry, celý spadne a nevyzerá vábne. Ukázalo sa, že existuje spôsob, ako to obísť.
Veľkonočný tvarohový koláč je jedným z najobľúbenejších koláčov, ktoré sa dostávajú na sviatočný stôl. Jeho príprava však nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Predtým, ako nakrájame prvý plátok, často uvažujeme, či sa koláč nerozpadne. Ak chcete, aby bol mäkký a nerozpadával sa, stačí doň pridať jednu prísadu.
Ako sa robí krehké cesto? Recept je veľmi jednoduchý
Skôr ako si však pripravíme syrovú zmes, pustíme sa do prípravy krehkého základu. Na to potrebujeme:
- 140 g pšeničnej múky,
- 2 žĺtky,
- 20 g práškového cukru,
- 70 g studeného masla,
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a upevnite okraj. Potom prejdeme k príprave cesta. Do misky dáme múku, práškový cukor a prášok do pečiva a pridáme maslo a žĺtky. Vymiesime hladké cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Po uplynutí tohto času ho rozotrieme na dno formy, popicháme vidličkou a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 – 15 minút.
Čo môžete urobiť, aby váš tvarohový koláč nespadol? S touto prísadou bude ľahký ako nikdy predtým
Ak chcete zabrániť tomu, aby váš tvarohový koláč spadol, stačí pridať šľahačku. Toto je tajná prísada, vďaka ktorej bude nadýchaný a rozhodne nebude po vytiahnutí z rúry spadnutý. Na prípravu zmesi potrebujeme:
- 1 kg trikrát mletého tvarohu,
- 180 g práškového cukru,
- 400 ml 30 % smotany na šľahanie,
- 3 lyžičky vanilkového cukru,
- 180 g masla,
- 7 veľkých vajec,
- 40 g vanilkového pudingu,
- 10 g kukuričného škrobu,
- 30 ml mlieka,
- voliteľne: citrónová kôra, sultánky, mandľové lupienky.
Začnite oddelením žĺtkov od bielkov. Žĺtky utrite so 100 g práškového cukru, pridajte tvaroh a puding a premiešajte. V inej miske vyšľahajte bielky so zvyškom cukru a vanilkovým cukrom, potom obe zmesi pomaly spojte a premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu vyšľahanú do tuhej peny. Celú zmes vylejte na upečený spodok. Pečieme 20 – 25 minút pri teplote 160 stupňov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Malinový oblak odchádza. Túto Veľkú noc budem svojim hosťom ponúkať verziu s pistáciami
Piškótový koláč s kefírom. Piškóta nebola ešte nikdy taká nadýchaná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.