22.03.2024 Vášeň v tebe (Fofo: shutterstock.com/HandmadePictures).
Bez soli sa nedá variť, a už vôbec nie chutne. Samozrejme, príliš veľa soli môže pokaziť akýkoľvek pokrm, preto je lepšie dosoliť si pokrm na tanieri, ako premýšľať, ako pokrm „odsoliť“. Majitelia reštaurácií a skúsení kuchári to veľmi dobre vedia, a preto so svojimi soľničkami robia jednu vec, ktorá určite mnohých mätie. Prečo si dať ryžu do soľničky?
Soľ sprevádza ľudstvo už celé stáročia. Kedysi bola soľ skutočným bohatstvom a ten, kto jej mal dostatok, mohol získať obrovský majetok. Soľ sa používala nielen na dochucovanie jedál, ale predovšetkým na konzervovanie mäsa. V časoch, keď ešte neexistovali chladničky, sa mäso posypalo soľou a uložilo do jám vyložených kameňmi. Vďaka nej sa mäso kazilo oveľa pomalšie. Teraz sa už o takéto veci nemusíme starať a soľ používame na marinovanie, konzervovanie a, samozrejme, na varenie.
Určite ste si aspoň raz v reštaurácii alebo bare všimli, že v soľničke položenej na stole sú zrnká ryže. Niektorí ľudia sa pravdepodobne pýtajú, aký to má účel. Raz som počúval rozhovor medzi matkou a jej malým dieťaťom.
Je to, samozrejme, nezmysel, ale nemohla som si pomôcť, aby som sa neusmiala popod nos. Prečo potom reštaurácie, dokonca aj tie najlepšie, pridávajú ryžu do soľničky?
Prečo sa do soľničky v reštaurácii pridáva ryža?
Pointa je naozaj zrejmá. Do soľničky sa nielen v reštauráciách, ale aj v jedálňach a v súkromných domoch sype jemná a hrubozrnná soľ. Bohužiaľ, tento druh soli veľmi dobre absorbuje vlhkosť, neskôr sa zhlukuje a cez malé otvory sa nepresype. Pri hrubozrnnej soli, ktorá sa používa na dochutenie jedla priamo počas varenia, to nie je problém. Jemná soľ v soľničkách sa však častejšie používa na dochutenie už na tanieri. Ryža absorbuje vlhkosť zo vzduchu, takže soľ v soľničke zostáva sypká a nezhlukuje sa.
To však nie je všetko
Vlhkosť je vlhkosť, ale existuje aj iné využitie zrniek ryže v soľničke. To je trochu komplikovanejšie. Ide o to, že každý šéfkuchár v reštaurácii sa snaží (alebo by sa aspoň mal snažiť), aby pokrmy, ktoré vychádzajú z jeho rúk, boli dokonale vycibrené a dokonale ochutené. Zrniečka ryže však mierne blokujú voľný priechod soli cez otvory, aby ste jedlo neúmyselne nepresolili.
Tento trik sa určite oplatí, ale nezabudnite, že sa vzťahuje len na malé soľničky. Ak ryžu nasypete do väčšej nádoby na soľ, z ktorej priamo čerpáte korenie na dochutenie napríklad polievky, môže sa stať, že vývar budete jesť spolu s ryžou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Soľ sa už dávno nepoužíva. Zemiaky varím s iným korením. Chuť je oveľa lepšia
Vezmite si ovocie, soľ a obdivujte! S neznesiteľným vodným kameňom sa rozlúčite do 10 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.