24.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).
Mleté rezne sú naším malým božstvom na obed. Každý ich má rád, každý ich robí trochu inak a po svojom. Dnes som sa však chcela podeliť o babičkin trik na jemné a šťavnaté mleté mäso. Ona do nich nepridávala strúhanku. Ani žemle namáčané v mlieku. Ona robila niečo iné.
Rezne z mletého mäsa sú známe po celom svete. A nemusia vždy pripomínať rezne ako od babičky, ale vyprážané mleté mäso, napríklad blízkovýchodné kofty, turecké kebaby pečené na ražni, môžu pripomínať naše mleté rezne. Moja babička robila najlepšie mleté mäso na svete. Nepoužívala žemle namočené v mlieku, ale vianočku namočenú vo vývare alebo bujóne. Tento trik používam dodnes.
Najlepšie mleté rezne babičky Márie
Ingrediencie:
- 700 g mletého mäsa, najlepšie bravčového s dostatočným množstvom tuku (odporúčam bravčovú krkovičku alebo pliecko),
- 400 g vareného mäsa z vývaru,
- 3/4 šálky vývaru,
- 1 cibuľa spenená na masle,
- polovica vianočky namočenej v mlieku alebo vývare,
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, sladká paprika, prípadne štipka majoránky,
- 2 veľké vajcia,
- tuk na vyprážanie
Ako ich pripraviť:
- Oddeľte mäso z vývaru od kostí a chrupaviek. Zomelieme ho v mlynčeku na mäso.
- Mleté mäso vložte do väčšej misy, pridajte mäso z vývaru, vyžmýkanú vianočku a osmaženú cibuľu.
- Pridajte vajcia, korenie a cesnak. Všetko začnite miesiť a postupne prilievajte vývar. Keď zmes absorbuje tekutinu, dobre ju premiešajte.
- Mierne navlhčenými rukami odtrhávajte z mäsovej zmesi kúsky a tvarujte z nich rezne. Potom ich dôkladne obaľte v múke alebo ich neobalujte vôbec – aj tie budú chutné.
- Na panvici rozohrejte veľké množstvo tuku. Keď je horúci, opečte rezne na miernom ohni, kým nie sú zo všetkých strán chutne opečené. Podávajte s obľúbenými prílohami.
Tieto rezne sú také šťavnaté, že šťava vyteká pod tlakom vidličky. Ak chcete na obed pripraviť niečo chutné alebo urobiť dojem na svoju svokru, ktorá sa na všetko mračí, táto večera vás určite poteší. Nezabudnite však na zemiaky ako prílohu k rezňom!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak použijete túto zeleninu, placky budú chutnejšie ako zemiakové. Najlepšie chutia s domácou omáčkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.