24.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Eskymaks).
Na Veľkú noc sa chren bude vyskytovať vo všetkých kulinárskych prípadoch a netreba sa čudovať. Cvikla, vajíčka, šaláty a klobásy: chuť týchto sviatočných pochúťok zvýrazní štipľavá zelenina. Ukazuje sa, že nie každý má rád pikantnú vložku a uprednostňuje jemnejšie chute, ale na druhej strane sú ľudia, ktorí majú radi chren a môže im uškodiť. Kto by nemal jesť chren? Poďme to zistiť.
Je chren škodlivý?
Chren je zdravá zelenina, ale len ak sa konzumuje v primeranom množstve a nie príliš často. Tu platí pravidlo, že čoho je príliš veľa, to je nezdravé. Prečo? Všetko kvôli allyl izotiokyanátu, látke zodpovednej za štipľavú chuť a vôňu. Práve ona môže dráždiť sliznice tela a zhoršovať príznaky niektorých ochorení. Preto je lepšie vyhnúť sa mu pri refluxe, žalúdočných a dvanástnikových vredoch alebo črevných ochoreniach. Za zmienku stojí aj to, že chren sa môže vzájomne ovplyvňovať s liekmi, preto sa oplatí poradiť s lekárom alebo si pozorne pozrieť príbalový leták, ak užívate lieky trvalo alebo trpíte chronickými ochoreniami.
Strúhaný chren: pozor naň
Mnoho ľudí sa spolieha na hotový chren, ktorý je už k dispozícii v pohároch na pultoch obchodov. Chuť do jedla však niekedy rastie a niekedy sa vám chce siahnuť po pravom chrene, ktorý je čoraz častejšie dostupný v obchodoch so zeleninou. Jedno by ste mali vedieť, strúhanie koreňa nie je najjednoduchšie a vtedy na vás číhajú určité nebezpečenstvá. Prečo? Pretože jeho vôňa je oveľa intenzívnejšia a kontakt s čerstvým koreňom nás môže vystaviť podráždeniu očí, intenzívnemu slzeniu a problémom horných dýchacích ciest. Okrem toho je lepšie netrieť chren bez rukavíc, keď máme na rukách škrabance alebo rany, pretože kontakt s nimi môže byť veľmi bolestivý.
Snažte sa zdržať strúhania chrenu, ak trpíte alergiou, obštrukciou dýchacích ciest, zápalom spojiviek alebo máte jačmeň na očiach.
Ako zjemniť chuť chrenu?
Chuť chrenu, ak nie sme jeho milovníkmi a vadí nám jeho pálivosť, môžete zmierniť. Začnite najprv s čerstvým. Ak sa obávate, že bude pre vás príliš intenzívny, môžete ho pred strúhaním dôkladne zaliať vriacou vodou. Oplatí sa poznať aj ďalšie triky na zjemnenie ostrej chrenovej chuti v jedlách. Jeho zmiešaním s kyslou smotanou, prírodným jogurtom alebo majonézou skvele doplníte veľkonočný stôl. Nezabudnite tiež, že chren môže byť aj horký. A táto nepríjemnosť sa stáva pri jeho varení: preto je dobré pridávať ho do omáčok alebo polievok až na záver.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najdrahšia zelenina na svete je zdraviu prospešná. Čo je wasabi?
Dvanásť „križiakov“ proti rakovine. Na zozname: kapusta, brokolica a ružičkový kel
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.