25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Uvedomelý prístup k výžive znamená, že v našich chladničkách a na našich stoloch sa často objavujú produkty, po ktorých veľmi nesiahame. Jedným z nich je tvaroh v pohári, ktorého výhody presahujú chuť a konzistenciu. Aké sú účinky každodenného jedenia tvarohu? Zdravotné výsledky prekvapia aj skeptikov.
- Klasický tvaroh je známy ako „proteínová bomba“, pretože 100 g výrobku obsahuje až 14 g bielkovín. Z toho pochádza približne 70 % kalórií výrobku.
- Denná konzumácia tvarohu dodáva telu selén, zložku zodpovednú za produkciu špeciálnych antioxidačných enzýmov.
- Antioxidanty získané po konzumácii tvarohu účinne chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Ako sa vyrába tvaroh?
Tvaroh je klasika medzi mliečnymi výrobkami, ktorá nesmie chýbať na pultoch supermarketov. Mnohí výrobcovia sa predháňajú v ponuke tvarohu s prírodnou chuťou alebo ochuteného bylinkami. Aký proces prebieha pri výrobe najlepšieho tvarohu? Hlavnou zložkou je mlieko, najlepšie tej najvyššej kvality.
Mlieko prechádza procesom pasterizácie, ktorého hlavným cieľom je nielen zachovať jeho prirodzenú chuť, ale predovšetkým zabezpečiť jeho bezpečnosť pre ďalšiu spotrebu. V ďalšom kroku vstupujú do činnosti bakteriálne kmene a syridlo. Z nich sa vytvorí syrenina, ktorá sa potom zbiera, krája, zahrieva a mieša. Tento proces sa nazýva koagulácia syridlom. Poslednou fázou prípravy tvarohu je oddelenie srvátky a lisovanie hmoty. Až potom sa získava krémový a mäkký tvaroh.
Je tvaroh zdravý?
Odborníci na výživu na každom kroku zdôrazňujú, aký je tvaroh pre telo cenný. Hoci si ho mnohí ľudia spájajú len s obloženými chlebíčkami, tí, ktorí sa venujú kulinárskym experimentom, dokazujú, že sa z neho dajú pripraviť chutné nátierky, omáčky na cestoviny, dezerty a dokonca aj dno pizze. Tvaroh je jemnej chuti a krémovej konzistencie a je vynikajúcim zdrojom mnohých živín. Za zmienku stoja najmä:
- bielkoviny,
- zinok,
- selén,
- fosfor,
- horčík,
- meď,
- vápnik,
- kyselina listová,
- vitamín D,
- vitamín A,
- vitamíny skupiny B.
Vysoký obsah bielkovín v tvarohu dokonale podporuje správny vývoj svalov a pomáha udržiavať telesnú hmotnosť primeranú našej výške. Pravidelná konzumácia tohto druhu mliečnych výrobkov chráni organizmus pred nedostatkom vápnika, ktorý je zodpovedný za zdravie kostí a zubov.
Chudnutie a každodenná konzumácia tvarohu
Ľudia držiaci redukčnú diétu alebo si jednoducho plánujú lepší a vyváženejší prístup k stravovaniu by sa mali kamarátiť s tvarohom . Ide o výborný produkt, ktorý vám uľahčí zhodiť pár kíl navyše skrytých pod vrstvami oblečenia. Prečo je tento typ mlieka taký dobrý pri spaľovaní tukového tkaniva?
Ukazuje sa, že obsahuje malú porciu tuku, a zároveň poskytuje veľkú porciu bielkovín, čo zaisťuje pocit sýtosti na dlhšie. To nás zbavuje chuti maškrtiť počas dňa. Stojí za to pamätať, že zahrnutie tvarohu do vašej každodennej stravy môže prispieť k zníženiu hmotnosti , ale nie je to magický produkt. Úspech závisí aj od fyzickej aktivity a stravovania. Dietológovia zdôrazňujú, že tvaroh je dokonalým doplnkom plánovaných jedál.
S čím je najlepšie jesť tvaroh?
Nie veľmi výrazný, ale neskutočne krémový tvaroh je dokonalým základom pre kombináciu so slanými aj sladkými prísadami. Dokonale pripravený tvaroh môžete okrem iného zmiešať s:
- zelenina – nadrobno nasekaná pažítka, kôpor, petržlen, nasekaná reďkovka alebo paradajka;
- korenie – korenie, chilli, rasca, oregano, bazalka, granulovaný cesnak, provensálske bylinky;
- ovocie – maliny, jahody, čučoriedky, čerešne, broskyne;
- ďalšie doplnky – orechy, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semienka, sušené paradajky, olivy, klíčky, sušené ovocie, med, javorový sirup.
Jesť tvaroh sólo je pre mnohých skutočným pôžitkom. Je však potrebné pripomenúť, že správne zložené prísady zvyšujú jeho počiatočnú nutričnú hodnotu. Môže za to vyvážený obsah vlákniny, bielkovín a tukov. Stačí tvaroh v hrnčeku, trocha fantázie a pár ľahko dostupných ingrediencií na vytvorenie mimoriadne chutných, ale aj zdravých a sýtych maškrt.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zjedzte túto sviatočnú pochúťku pre svoje zdravie. Rýchlo uvidíte výsledky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.