25.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie).
Zabudnite na rozbité vajcia pri varení. Stačí pridať pár kvapiek tekutiny do vody alebo sa uistiť o správnej teplote a tento úporný problém zmizne. Odhaľujeme kuchynské triky, ktoré by ste mali poznať pred Veľkou nocou. Potom budú vaše veľkonočné vajíčka krásne a celé!
Vajcia sú jednou zo základných potravín na raňajky, ale aj produktom, ktorý sa často používa v mnohých jedlách a pečive. Bohužiaľ, často nesprávny spôsob a čas varenia spôsobujú, že nevychádzajú tak, ako by sme si želali. Skutočnou pohromou sú však prasknuté škrupiny, ktoré vedú k „báječnej katastrofe„. Nižšie podrobne vysvetľujeme, čo robiť, aby škrupina zostala neporušená.
Spôsobuje vám varenie vajec bezsenné noci? Pri tejto metóde škrupina počas varenia nepraskne
Ideálne vajcia uvarené natvrdo sú tie, ktorých bielok je úplne stuhnutý a uvarený žĺtok má mierne vlhkú, ale nie tekutú konzistenciu. Skutočnou nočnou morou, ktorá môže pokaziť raňajky alebo veľkonočné varenie, je však prasknutá škrupina počas varenia, ktorá nielenže zabráni príprave veľkonočných vajíčok, ale aj vám vezme chuť do jedla. Ako sa tomu teda dá predísť?
Varenie vajec je povestná hračka, ale aj veľké umenie. O dokonalom výsledku môžu niekedy rozhodnúť sekundy. Vysvetlíme vám, aký dlhý by mal byť čas varenia, aby ste dosiahli požadovaný výsledok, a ako zabrániť prasknutiu škrupiny. Prvým a kľúčovým pravidlom je tu teplota. Pred varením je dobré vajcia vybrať z chladničky. Stačí tridsať minút a problém s prasknutou škrupinou rýchlo zmizne.
Treba však dodať, že niekedy nie je možné zabrániť poškodeniu vajíčka počas tepelnej úpravy – niektoré vajcia majú jednoducho mikroskopické praskliny, ktoré je v obchode ťažké vidieť, a to vedie k úniku bielkovín.
Ako variť vajcia, aby nepraskli? Tieto triky sa vám budú hodiť na Veľkú noc
Ak plánujete variť viac vajec, napríklad na šalát alebo na prípravu pôsobivej prílohy pre hostí, vyberte si hrniec s väčším objemom. Príliš malý hrniec môže, žiaľ, len zvýšiť riziko vzniku prasklín. Vajíčka by mali ležať v jednej vrstve (nie na sebe) a počas varenia by mali mať dostatok priestoru na voľný pohyb. Niekoľko kvapiek octu pridaných do vody s vajíčkami tiež dokáže zázraky.
Ďalším trikom je metóda s ihlou. Tajomstvo spočíva v prepichnutí zaobleného konca škrupiny pred vložením vajíčka do vriacej vody. Tým sa uvoľní tlak a naše vajce sa zachráni pred prasknutím. najjednoduchšou metódou je však umiestniť vajcia do studenej vody a pomaly ich variť na miernom ohni, potom odmerať čas varenia od varu. Vajíčka vyjdú chutné, estetické a hlavne bezchybné!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je toto najlepší trik na ošúpanie vajíčka? Mnohí si to myslia
Znie to ako najhlúpejší trik na svete, ale v skutočnosti to funguje. Stačí dať vajcia do rúry
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.