26.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Bogatyrev).
Chcete, aby vaše mleté mäso bolo vždy šťavnaté a chutilo úžasne? Ukázalo sa, že kľúčom k úspechu môže byť výber správneho tuku na vyprážanie. Vieme, čo je lepšie zvoliť a po čom za žiadnych okolností nesiahať.
Nezáleží na tom, aké prísady do mletého mäsa zvolíme alebo ako starostlivo rezeň vymiesime. Jeho chrumkavá kôrka a šťavnatý stred závisia od tuku, na ktorom ho vyprážame. Ten správny dokáže zabezpečiť dokonalú štruktúru a jemný, ale zároveň chrumkavý povrch, ktorý poteší chuťové bunky každého gurmána.
V čom vyprážať mleté rezne – na oleji alebo na masti? Výber je jednoduchý
Najvhodnejší spôsob vyprážania mletých rezňov je na živočíšnom tuku, takže v tomto prípade sa rozhodneme pre bravčovú masť. Táto voľba má mnoho výhod. V prvom rade dodá pokrmu bohatú, charakteristickú chuť, ktorá zvýrazní arómu mäsa. Po druhé, má vynikajúcu schopnosť udržať vysokú teplotu počas vyprážania, čo umožňuje získať chrumkavú kôrku na vonkajšej strane rezňa, pričom vnútro zostáva šťavnaté. Všetko je to preto, že bod zadymenia (prepálenia) u masti sa začína až pri teplote približne 160 °C až 200 °C.
Ktorý olej je najzdravší na vyprážanie? Venujte pozornosť jednému aspektu
Ak sa rozhodneme vyprážať rezne na oleji, kľúčovým aspektom je aj tu kontrola bodu zadymenia. Žiaľ, nie každý je vhodný na použitie na vyprážanie. Niekedy ho môžeme použiť len surový, napr. do šalátov. Dobrým príkladom je napríklad ľanový olej, ktorý má bod zadymenia už pri teplote 107 °C, pri ktorej sa z neho začínajú uvoľňovať škodlivé látky. V tomto prípade sa oveľa lepšie osvedčí slnečnicový a repkový olej.
Koľko sa smažia mleté bravčové rezne? Načasovanie je veľmi dôležité
Čas vyprážania mletých rezňov závisí od ich hrúbky a použitého mäsa. Všeobecne sa uznáva, že ak ich budete smažiť na strednom ohni, mali by ste ich na panvici opekať približne 4 – 5 minút z každej strany. Je dôležité, aby boli dôkladne opečené a zvonka získali zlatistú farbu. Pred podávaním sa odporúča skontrolovať, či je mäso hotové, a to tak, že jeden rezeň prekrojíme.
Ako pripraviť chutné a šťavnaté mleté rezne? Použite tento trik
Ak chceme ešte viac zvýšiť šťavnatosť mletých rezňov môžeme pridať 50 ml veľmi studenej vody na každého pol kilogramu mäsa. Počas miesenia mäsovej zmesi postupne prilievajte vodu, až kým mäso neabsorbuje všetku tekutinu. Tento dodatočný krok ešte viac zvýši krehkosť a naše rezne budú vnútri šťavnaté a zvonka chrumkavé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šťavnatá bravčová panenka na sendvič za sedem minút. Skvele chutí
Nepreháňajte to počas sviatkov. Chren môže silne podráždiť žalúdok, oči a črevá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.