27.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/K321).
Japonská kuchyňa sa považuje za jednu z najzdravších na svete. V japonskom jedálnom lístku dominuje zelenina, tradičné uhorky, čerstvé ryby a morské plody. Medzi obzvlášť charakteristické produkty tejto krajiny patrí miso – hustá slaná pasta z fermentovaných sójových bôbov. Odborníci ju odporúčajú konzumovať čo najčastejšie.
Skutočná pokladnica vitamínov. Je toto tajomstvo dlhovekosti?
V závislosti od receptúry sa do miso pasty pridáva ryža, pšenica, jačmeň alebo fazuľa. Zvyčajne sa podáva spolu s nakladanou zeleninou a mäsom. Miso sa vyznačuje vysokým obsahom ľahko stráviteľných bielkovín a bohatstvom vitamínov a minerálov.
Ikonická sójová pasta skutočne vykazuje množstvo zdraviu prospešných vlastností. Podporuje detoxikáciu organizmu, podporuje trávenie, má protirakovinové a protizápalové účinky.
Od čriev až po srdce. Na čo funguje miso?
Jedna štúdia japonských vedcov zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú miso, menej často bojujú s rakovinou žalúdka, srdcovými chorobami a cukrovkou. Navyše miso, podobne ako iné fermentované potraviny, obsahuje cenné probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej flóry.
V Japonsku je polievka miso veľmi obľúbená a obyvatelia krajiny vychádzajúceho slnka ju konzumujú takmer denne. Vyrába sa z rybieho vývaru daši s pastou miso a prísadami, ako sú tofu, rezance udon, huby shitake alebo riasy wakame.
Miso sa môže použiť aj do mnohých ďalších jedál.
Tento pokrm obsahuje množstvo prospešných baktérií lactobacillus a bifidus, takže podporuje zdravie čriev.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šťavnatá bravčová panenka na sendvič za sedem minút. Skvele chutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.