Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Odoberajú elektrickú energiu, aj keď sa nepoužívajú, a vy tak prichádzate o peniaze. Odpojte ich zo zásuvky

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Momentum studio ). Ceny elektriny rastú, a tak nie je divu, že sa snažíme ušetriť, kde sa len dá. Šetrenie peňazí nie je len...

27.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Momentum studio ).

Ceny elektriny rastú, a tak nie je divu, že sa snažíme ušetriť, kde sa len dá. Šetrenie peňazí nie je len o vypínaní svetiel alebo energeticky úsporných spotrebičoch. Vedeli ste, že niektoré spotrebiče spotrebúvajú elektrickú energiu, aj keď sú vypnuté? Zistite, o koľko prichádzate a ako tomu zabrániť.

Ceny elektriny rastú, a tak nie je divu, že sa snažíme ušetriť, kde sa len dá.
Foto: shutterstock.com/Momentum studio

Spotrebúva vypnutý spotrebič elektrickú energiu?

Sme obklopení čoraz väčším množstvom elektrických zariadení, čo určite ovplyvňuje naše účty. V dôsledku toho si často kladieme otázku: spotrebúva vypnutý spotrebič elektrickú energiu? Záleží na tom, čo myslíme pod pojmom „vypnutý“. Ak sú spotrebiče odpojené zo zásuvky, nečerpajú elektrickú energiu.

Najčastejšie však pri vypínaní elektrických spotrebičov v našej domácnosti nevyťahujeme zástrčky z kontaktov. Treba si uvedomiť, že každý vypnutý spotrebič pripojený ku kontaktu odoberá prúd. Tento prúd nazývame prúd naprázdno.

V niektorých jednoduchých zariadeniach, ako sú nočné lampy, sa vyskytujú stopové množstvá. Iná situácia je v prípade zariadení s časovačom, diódami alebo zariadení, ktoré prechádzajú do pohotovostného režimu. Tu môžu byť straty elektrickej energie oveľa väčšie a dosiahnuť celkovo niekoľko desiatok EUR ročne. Napríklad:

  • notebook v pohotovostnom režime spotrebuje energiu v hodnote 5 € ročne;
  • nevypnutý počítač spotrebuje energiu v hodnote 20 € ročne;
  • televízny prijímač v pohotovostnom režime „spotrebuje“ 8 € ročne;
  • sporák, rúra alebo práčka s časovačom – 10 € ročne.

Preto je lepšie takéto spotrebiče odpojiť zo zásuvky. Predĺžite tým aj ich životnosť. Pozor si dávajte len pri dekodéroch „spotrebovávajúcich energiu“ – niektoré modely môžu odpojenie od napájania považovať za tvrdý reset.

Spotrebúva kontaktná kanvica elektrickú energiu?

Rýchlovarná kanvica, ako každý spotrebič pripojený ku kontaktu, spotrebúva elektrickú energiu. Otázkou je, koľko, pretože niekedy jej spotrebič spotrebuje tak málo, že výrobcovia túto úroveň označujú ako „zanedbateľne nízku“. Pri rýchlovarných kanviciach veľa závisí od modelu. Všetky sú po vypnutí pripravené na prevádzku, ale niekedy je táto pripravenosť signalizovaná napríklad rozsvietením kontrolky. Spotreba energie v pohotovostnom režime bude potom vyššia.

Zapojené rýchlovarné kanvice spotrebujú v závislosti od modelu až niekoľko desiatok kWh elektrickej energie ročne. Ak predpokladáme, že to bude 10 kWh, bude nás to stáť približne 3€ ročne.

Rýchlovarná kanvica, ako každý spotrebič pripojený ku kontaktu, spotrebúva elektrickú energiu. Otázkou je, koľko, pretože niekedy jej spotrebič spotrebuje tak málo, že výrobcovia túto úroveň označujú ako „zanedbateľne nízku“.
Foto: shutterstock.com/Bykfa

Odoberá zapojený kábel elektrickú energiu?

Často sa pýtame, či zapojený kábel odoberá elektrickú energiu. Áno, rovnako ako každý spotrebič. Až na to, že napríklad v prípade predlžovacích káblov bez vypínačov svetla pôjde o stopové množstvá, ktoré sú nepolapiteľné aj podľa meračov. Tieto hodnoty sa zvýšia, ak máme do činenia z diódami alebo kontrolkami – tie budú spotrebúvať o niečo viac prúdu. Ročne za to zaplatíme približne 10€.

To isté platí pre kábel na nabíjanie telefónu alebo notebooku. Aj tie majú vplyv na naše účty.

Aký prúd odoberá kontaktná nabíjačka? Fakty a mýty

Často počúvame, že z obavy o planétu by sme mali vyradiť kontaktné nabíjačky. Ako to však súvisí s našou peňaženkou? Kontaktná nabíjačka skutočne stále odoberá elektrickú energiu. Nejde však o nejaké závratné množstvá. V priebehu roka odoberie trvalo zapojená nabíjačka elektrickú energiu v hodnote približne 2 €.

Staršie nabíjačky boli v tomto ohľade menej úsporné a ročne odoberali elektrinu za približne 4€. Takže tiež nezaťažovali naše peňaženky. Prinášajú však citeľnú úsporu elektrickej energie, čo je dôležité pre životné prostredie.

Tieto spotrebiče sa oplatí vypínať aj z iného dôvodu. Neustále zapájanie do elektrickej siete ovplyvňuje životnosť nabíjačky. Je to potrebné urobiť najmä vtedy, ak sa zapojená kocka zahrieva. Rozbitá nabíjačka nie je len výdavkom. Môže mať zlý vplyv aj na stav nášho telefónu, či nebezpečenstvo požiaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pozrite sa do chladničky. Môže byť vinníkom vyšších účtov. Kvôli jednej veci platíme viac

Na úsporu energie pri praní stačí jeden pohyb. Zistite, čo môžete urobiť, aby ste spotrebovali menej elektriny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Sotva ste dočistili a prach opäť začal sadať? Takto ho minimalizujete

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A). Každý deň robíme všetko pre to, aby naše byty žiarili čistotou, ale prach je protivník,…

Takto odstránite vlhkosť z chladničky. Absorbuje každú kvapku. „Účinky si všimnete po jednom dni“

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Plesne na ovocí a zelenine v chladničke sú častým problémom. Objavuje sa na starých potravinách, ale nielen…

Nevyhadzujte starú zeminu. Urobte to a bude opäť vhodná na výsadbu

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simol1407) Stará zemina je stále cenným zdrojom. Namiesto plytvania ňou ju môžete použiť mnohými spôsobmi na opätovnú podporu rastu…

Je potrebné používať na jeseň opaľovací krém? Áno, ale iný ako v lete

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pheelings media). Opaľovací krém je v lete nevyhnutnou súčasťou kozmetických taštičiek. Preč sú časy, keď bolo moderné mať intenzívne…

Štylistky súhlasia. Takto vyzerajú najtrendovejšie nechty na jeseň 2024. Za chvíľu ovládnu salóny

24.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna). Červené alebo čierne nechty? Tá manikúra bude vládnuť v salónoch krásy tejto jesene. Odkazuje na výrazný trend…

Auto Trendy

USA by mohli zakázať autá vybavené čínskou technológiou

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spojené štáty by mohli zakázať predaj automobilov, ktoré využívajú hardvérové a softvérové technológie od čínskych dodávateľov. Ako dôvod sa uvádza riziko pre národnú bezpečnosť.

Výrobcovia automobilov žiadajú väčšiu podporu EÚ

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európski výrobcovia automobilov chcú, aby EÚ prijala opatrenia, keďže dopyt po elektromobiloch klesá. Chcú, aby sa v Európe uvoľnili limity CO2.

Budú sa airbagy aktivovať aj vtedy, keď sa na prístrojovej doske rozsvieti výstražná kontrolka?

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európsky cestný zákon vyžaduje, aby všetci výrobcovia automobilov vybavili vozidlá predávané v EÚ systémom airbagov. Ide o jeden z najdôležitejších bezpečnostných systémov automobilov. Ak sa…

Vodiči, pozor! Od 1. októbra sa mení pravidlo pre zimné pneumatiky

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Od októbra vstupuje do platnosti dôležitá zmena týkajúca sa zimných pneumatík, ktorá môže priniesť pokuty alebo dokonca zákaz jazdy. Označenie M+S už v zime nebude…

Volkswagen zastavuje výrobu modelu Polo v Európe

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zastavuje výrobu modelu Polo v Európe. Po 40 rokoch končí výroba tohto modelu malej triedy v španielskom závode. Volks

Vzájomné porozumenie v japonskej pracovnej kultúre: Parkovanie ako prejav ohľaduplnosti

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - V Japonsku spoločnosť hlboko zakorenila kultúru pracovnej etiky a vzájomného porozumenia. Jedným z prejavov tejto kultúry je jedinečný prístup k parkovaniu na pracoviskách, založený na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov