28.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930).
V mnohých domácnostiach sú šaláty nielen nenahraditeľnou prílohou k večeri, ale aj dôležitou zložkou každodenného jedálnička. Správne zvolené ingrediencie dokážu dodať charakter aj tomu najjednoduchšiemu jedlu a navyše mu dodajú vyššiu výživovú hodnotu. Ak chceme, aby naše obedy boli ešte chutnejšie, pripravme si chrumkavý zelerový šalát s hruškou.
Sladký zeler a hruška
Hoci sviatok ovocia a zeleniny oficiálne pripadá na 16. októbra, oplatí sa využívať ich cenné vlastnosti po celý rok. Duo, ktoré sa oplatí vyskúšať v kuchyni, je kombinácia zeleru a hrušiek. Tieto chutné ingrediencie sú považované za skutočné vitamínové a minerálne bomby, ako aj ľahko stráviteľné zlúčeniny. Obsahujú okrem iného:
- draslík,
- sodík
- vápnik
- horčík,
- vlákninu,
- kyselina listová,
- provitamín A,
- vitamín C.
Ingrediencie na šalát
Zeler má silný upokojujúci účinok na nervový systém, znižuje krvný tlak a stimuluje metabolické procesy. Zaradenie zeleniny do jedálnička uľahčuje trávenie, čo sa prejavuje rýchlejším úbytkom hmotnosti. Sladké hrušky sú cenným zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky tela pred poškodením. Ovocie sa skladá najmä z vody, takže pomáha udržiavať hydratáciu. Ako skombinovať obe ingrediencie v šaláte? Dáme vám tip.
Prísady na šalát
- 1 kus zeleru
- 1 mrkva
- 1 hruška
- 2-3 PL sušených brusníc
- 1 PL gréckeho jogurtu
- 1 čajová lyžička horčice
- 3-4 PL citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
- nasekaná petržlenová vňať
Ako pripraviť zelerový šalát s hruškou?
- Začneme dôkladným umytím zeleru, hrušky a mrkvy pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ovocie a zeleninu osušíme kúskom papierovej utierky.
- Takto pripravené ovocie a zeleninu ošúpeme a potom ich po jednom nastrúhame na zeleninovom strúhadle do veľkej misy.
- Nastrúhanú mrkvu, zeler a hrušku zmiešajte so sušenými brusnicami. V samostatnej miske zmiešajte prírodný jogurt a horčicu a nalejte šalát.
- Nakoniec šalát dochuťte soľou a korením a vrch bohato posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Skladovanie šalátu
Šaláty z čerstvého ovocia a zeleniny chutia najlepšie hneď po príprave. Čím dlhšie stoja, tým viac vody začne každým dňom v šaláte pribúdať. Sú však chvíle, keď si ich pripravíme trochu priveľa alebo jednoducho nedokážeme zjesť všetko.
Prebytok chutného šalátu je najlepšie uskladniť v sklenenej nádobe s uzáverom a v chladničke vydrží maximálne 2 – 3 dni. Uchovávanie prílohy v smaltovaných nádobách sa neodporúča, pretože kontakt zeleniny alebo ovocia s ich povrchom vedie k reakciám, ktorých výsledkom sú škodlivé chemické látky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesto na pirohy už nikdy nebude tvrdé. Vďaka týmto pravidlám bude odteraz dokonalé
Fit palacinky s ľanovým semienkom. Chutia skvele nielen na diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.