29.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HandmadePictures).
Domáca majonéza je dôležitým doplnkom veľkonočného stola. Chcete, aby bol tento sviatok naozaj výnimočný? Pozrite sa, ako pripraviť domácu majonézu na dva spôsoby, aby sa všetci hostia cítili u vás doma vítaní.
Domáca majonéza na veľkonočný stôl
Zemiakový šalát je na Veľkú noc nevyhnutnosťou. Preto môžeme s istotou povedať, že Veľká noc bez majonézy by určite stratila svoju chuť. Na druhej strane práve táto prísada spôsobuje, že veľkonočné jedlá sú mimoriadne ťažké a dlho zotrvávajú v žalúdku. Môže byť domáca majonéza chutná, a zároveň ľahká?
Domáca majonéza – recept. Čo pridať do klasickej verzie?
Zemiakový šalát nemusí mať konzistenciu šľahačky. Čo ak nemáte čas na prípravu domácej majonézy a musíte sa uspokojiť s hotovým výrobkom? Stačí zmeniť pomer a na jednu polievkovú lyžicu majonézy pridať dve polievkové lyžice prírodného jogurtu, čím sa chuť prakticky nezmení. Konzistencia bude na druhej strane výrazne ľahšia.
Domáca fit majonéza – recept krok za krokom
Chcete si vyskúšať prácu v kuchyni a pripraviť si domácu fit majonézu, ktorá vás bude sprevádzať počas sviatkov? Pozrite si zoznam ingrediencií a recept nižšie.
Zoznam ingrediencií:
- Vajíčko – 1 ks.
- Cottage syr – 1 balenie.
- Horčica – 1 polievková lyžica.
- Citrónová šťava – 1 polievková lyžica.
- Štipka soli.
Postup:
- Vajce uvarte natvrdo, hneď po uvarení ho zbavte škrupiny a preložte do vysokej misky.
- Pridajte ostatné prísady zo zoznamu a rozmixujte na hladkú pastu.
- Dochuťte podľa chuti.
- Pre výraznejšiu chuť použite biely grécky jogurt.
Ako pripraviť klasickú verziu domácej majonézy?
Je čas na tradičnú možnosť pre milovníkov hustej majonézy, do ktorej môžete vložiť lyžicu bez obáv, že vám spadne. Ako si pripraviť domácu majonézu na Veľkú noc? Najprv si skontrolujte zoznam potrebných ingrediencií.
Zoznam ingrediencií:
- Vajíčko – 1 ks.
- Horčica – 1 čajová lyžička.
- Biely vínny ocot – 2 polievkové lyžice.
- Rastlinný olej – približne 350 ml.
- Soľ a korenie.
Postup:
- Vajíčko rozbite do vysokej úzkej misky, pridajte soľ a korenie, potom ocot a horčicu.
- Teraz použite mixér a všetky ingrediencie premiešajte pri nízkych otáčkach.
- Teraz začnite pomaly prilievať olej.
- Nakoniec hotovú majonézu vložte do vopred vypečenej nádoby.
Čo je potrebné mať na pamäti, je krátka trvanlivosť. Domáca majonéza neobsahuje žiadne konzervačné látky a môže sa pokaziť oveľa rýchlejšie ako majonéza kúpená v obchode.
Ako zahusťovať domácu majonézu?
Tento trik je veľmi jednoduchý. Stačí pridať viac oleja vo fáze miešania ingrediencií. Kedy je konzistencia dokonalá? Majonéza by sa mala ľahko rozotierať na chlieb, a zároveň by nemala pretekať ako jogurt.
Ako vylepšiť chuť majonézy?
Hotovú majonézu môžete doplniť nasekanými čerstvými bylinkami, lyžičkou chilli, kečupom, nastrúhanými kyslými uhorkami alebo prelisovaným cesnakom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Francúzsky šéfkuchár prezradil recept na dokonale krémové miešané vajíčka. Jeho triky sú geniálne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.