Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, 0

Maximálne nadýchaná piškóta. Prekvapujúci recept na Veľkú noc

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez...

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).

Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez tohto typu koláčov neviete predstaviť, vyskúšajte netradičnú piškótu. Ako ju pripraviť? Dáme Vám tip.

Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne
Foto: shutterstock.com/Elena Veselova

Netradičná veľkonočná torta


Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne. Môžeme vás ubezpečiť, že aj skúsení cukrári sa potešia chuti tohto nezvyčajného koláčika.


Ingrediencie na piškótovú tortu:

  • 7 vajec,
  • 1 šálka cukru,
  • štipka soli,
  • ½ šálky oleja,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1 citróna,
  • 1½ šálky pšeničnej hladkej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Žĺtka s cukrom šľahajte do svetlej peny približne 10 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako pripraviť domácu piškótovú tortu?

  1. Najprv oddeľte bielka od žĺtkov a dajte ich do samostatných misiek. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhej peny.
  2. Keď sú bielka pevne nadýchané, pridáme polovicu cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí a bielka sa nezačnú lesknúť.
  3. K žĺtkom pridajte druhú porciu cukru a šľahajte do svetlej peny približne 10 minút. Keď je to hotové, za stáleho miešania prilievame pomalým prúdom olej, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V tejto fáze bude zmes pomerne riedka. V ďalšom kroku môžeme prejsť k preosiatiu múky s práškom do pečiva a celok premiešame lyžicou alebo stierkou.
  5. Ku koncu pridajte do zmesi vyšľahané bielka, najlepšie v troch častiach. Cesto nalejte do špeciálnej formy na bábovku alebo tortu. V druhom prípade je dobré dať do stredu sklenenú nádobu.
  6. Dôležité je, aby ste formu ničím nevymastili ani nevyložili papierom na pečenie. Forma by mala byť čerstvo umytá, utretá a osušená.
  7. Koláč vo forme vložte do rúry vyhriatej na 180 °C s nastavením horného a dolného ohrevu.
  8. Tortu pečte 40-45 minút alebo kým sa na vrchu neobjaví suchý povrch. Upečenú tortu ihneď vyberte z rúry a otočte ju hore dnom.
  9. Forma na tortu by mala visieť na sklenenej nádobe. Vďaka tomu bude torta pri chladnutí pružná a zároveň zostane nadýchaná a vlhká.
  10. Vychladnutú tortu vyberte z formy, preložte na servírovací tanier a podľa potreby ozdobte. Môžete použiť práškový cukor alebo si pripraviť domácu polevu.
Pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo piškóta padá?


Ak máte skúsenosti s domácim pečením, pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch. Prvá chyba spočíva v príliš dlhom alebo príliš krátkom miešaní ingrediencií. Zbežným miešaním ingrediencií sa cesto nedostatočne prevzdušní, a preto nemá šancu vyrásť.


Pri príprave tortového cesta je však možné preháňať aj v opačnom smere. Predĺženie procesu miesenia o ďalších pár minút spôsobí, že skončíte s príliš tuhým cestom, ktoré najprv vyrastie, ale čoskoro sa zrúti dovnútra. Nie každý recept jasne uvádza celkový čas miešania, ale odporúča sa šľahať vaječný základ približne 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Lekár hovorí, že sú to najlepšie raňajky. Podporujú zdravé chudnutie a znižujú hladinu cholesterolu

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Odborníci zdôrazňujú, že správne zostavené raňajky sa môžu stať kľúčom k zdraviu. Britský lekár Karan Rajan, odborník,…

Môj svokor mal jednoduché pravidlo: kapusta, mrkva a niečo sladké. Jedna čajová lyžička zmenila chuť šalátu

29.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Caftor). Šalát k obedu nemusí byť nudný. Stačí jedna ingrediencia s charakterom, ktorá okorení celý tanier. Tento recept som…

Toto je najjednoduchšia a najrýchlejšia pizza, akú môžete pripraviť. Nemusíte ani zapínať rúru

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Pravdepodobne je len veľmi málo ľudí, ktorí nemajú radi pizzu. Niektorí si vyberajú klasickú taliansku pizzu s tenkou kôrkou,…

Tofu na grile v thajskej marináde. Za pár okamihov vykúzlite občerstvenie, ktorému sa dá len ťažko odolať

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow). Čo tak pripraviť na grilovanie namiesto mäsa tofu? Toto skvelé predjedlo určite zaujme vegetariánov a ľudí, ktorí…

Je to najlepší chlieb ku grilovaným jedlám. Upečie ho aj začiatočník

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Milovidova). Jarná sezóna sa začína naplno, a to znamená, že budete tráviť viac času vonku. Milovníci grilovania sa…

Auto Trendy

Koniec snov o elektrických autách? Automobilka dostáva tvrdú lekciu

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ikonická nemecká automobilka Porsche, čelí šokujúcej realite – ich elektrické vozidlá môžu na najväčšom svetovom trhu úplne zlyhať. Generálny riaditeľ Oliver Blume priznáva, že ak…

Trump cúvol! Svetový automobilový priemysel oslavuje kľúčový obrat

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Donald Trump potvrdil, že jeho administratíva zníži kontroverzné clá na automobilové diely. Tieto opatrenia, ktoré mali pôvodne podporiť americký priemysel, sa ukázali ako kontraproduktívne a…

Ruský automobilový trh na kolenách: Ani boháči si už nepomôžu

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ruský automobilový trh sa rúti do záhuby a ani luxusné značky už nedokážu nájsť svoje miesto na trhu. Predaje nových áut zaznamenali dramatické prepady, a…

Kúpil si späť svoje vlastné ukradnuté auto - tento príbeh je ako zo sveta sci-fi!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Muž sa stal hlavným aktérom bizarného prípadu, keď si nevedomky kúpil späť svoje vlastné auto, ktoré mu pred niekoľkými mesiacmi ukradli. Honda Civic Type R,…

Benzín alebo diesel? Ktoré auto vám skutočne ušetrí viac peňazí?

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výber medzi benzínovým a dieselovým motorom patrí k rozhodnutiam, ktoré najviac ovplyvnia vašu peňaženku. Ktorý typ auta je však skutočne ekonomickejší z dlhodobého hľadiska? Pozreli…

SUV s DNA Dacie Bigster, ktoré sa chystá dobýjať svet!

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault odhalil svoje plány na nové kompaktné SUV model Boreal, ktorý zamieri na trhy Latinskej Ameriky. Toto nové vozidlo, úzko prepojené s populárnou Daciou Bigster,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov