30.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Cvikla s chrenom na Veľkú noc patrí k svätej trojici sviatočných omáčok. Recept na domácu cviklu je triviálny a nedávno som prišla na recept na najlepšiu cviklu, akú som kedy ochutnala. Bola štipľavá, bola aromatická a už len pri spomienke na ňu sa mi zbiehajú sliny. Neľutovala som ani jednu vec.
Ako si pripraviť tú najlepšiu veľkonočnú cviklu? Určite oveľa jednoduchšie ako domácu majonézu alebo horčicu. Recept na domácu cviklu poznám veľmi dobre a veľmi rada sa oň podelím. Majte však na pamäti, že množstvo ingrediencií, ktoré pridávam, je len orientačné – ak chcete, môžete pridať niečo menej a niečo viac.
Urobila som najlepšiu cviklu s chrenom. Na Veľkú noc nič nechutí tak dobre
Ingrediencie:
- 500 g uvarenej a vychladnutej červenej repy,
- 2 malé strúčiky cesnaku,
- 2 vrchovaté polievkové lyžice domáceho strúhaného chrenu,
- 1,5 PL jablčného octu alebo citrónovej šťavy,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
- Uvarenú a vychladnutú červenú repu nastrúhame na jemnom strúhadle. Môžete si pomôcť aj kuchynským robotom. Preložíme do misky.
- Nastrúhaný chren najprv ochutnajte, aby ste sa uistili, že nie je príliš ostrý alebo príliš slabý. Potom do repy pridajte asi dve polievkové lyžice, prípadne viac, ak sa vám zdá, že nie je dostatočne pikantná.
- Cesnak nasekáme nadrobno alebo rozdrvíme v lise. Potom ho pridajte do misy s ostatnými prísadami a premiešajte.
- Na samom konci podľa chuti dochuťte soľou a korením a pridajte ocot alebo citrónovú šťavu. Znova premiešajte a jedzte, alebo dajte do pohárov a uložte do chladničky.
Pri príprave cvikle som urobila jednu dosť významnú chybu. Červenú repu som strúhala rukami bez rukavíc a poriadne som si ich zafarbila. Musela som ich veľa drhnúť, aby som sa zbavila ružovej farby, a na pomoc mi prišla citrónová šťava.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.