30.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VanoVasaio).
Koľkokrát ste sa pri varení vývaru čudovali, prečo sa na jeho povrchu tvorí bielo-sivá pena? Ako sa jej zbaviť? Pena je pomerne častý problém a bojujú s ňou aj skúsení kuchári.
Usadeniny vo vývare nepredstavujú nič iné ako živočíšne bielkoviny, ktoré sa pri vysokej teplote zrazia a potom vyplávajú na povrch vývaru. Tento pohľad nie je esteticky príjemný a niektorým môže dokonca vziať chuť do jedla, ale stáva sa to veľmi často. Ako sa jednoducho vysporiadať s usadeninami?
Ako sa zbaviť usadenín vo vývare? Naučte sa jedno kľúčové pravidlo
Ak sa už vytvorili, najlepšie je zbierať ich špeciálnou lyžicou alebo počkať, kým pri dlhom varení samé klesnú na dno. Čo sa však dá urobiť, aby sa nevytvorili? Existuje jeden veľmi jednoduchý trik, ktorý navždy odstráni z vášho vývaru usadeniny. Mäso, z ktorého varíte vývar, musí byť úplne rozmrazené. Ak to zanedbáte, prispejete k väčšej tvorbe peny. Uistite sa, že mäso na vývar je mäkké a ľahko sa krája, a problém s usadeninami zmizne. Toto je jedno z najdôležitejších pravidiel pre dobre uvarený, číry vývar.
Ďalšie časté chyby pri varení vývaru. Koľko z nich poznáte?
Často sa hovorí, že varenie vývaru je druh umenia, ktoré sa dá zvládnuť až po určitom čase. Na tomto tvrdení nie je nič prekvapujúce, pretože uvariť dobrý vývar na prvýkrát je veľmi ťažké, vlastne nemožné. Tu je niekoľko najčastejších chýb, ktoré uvádzame ako varovanie:
- Príliš vysoká teplota alebo vysoká teplota varenia. Vývar sa musí variť veľmi pomaly na miernom ohni. Vďaka tomu získa hlbokú vôňu a chuť. Ak urobíte opak, polievka bude tieto vlastnosti postrádať.
- Vkladanie mäsa do vriacej vody. Toto je veľmi závažná chyba, ktorá môže mať za následok úplný nedostatok chuti. Mäso na vývar by sa malo zaliať studenou vodou a variť pomaly. Iba v tomto prípade môžete získať lahodnú polievku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladujete vývar? Skôr ako ho dáte do chladničky, urobte jednu vec. Bude dobrý až týždeň
Do vývaru zašľahajte 2 kusy. Bude číry a aromatický ako vždy. Zabudnete aj na penu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.