Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Kedy je najlepší čas na výsev fazúl? Chutné odrody a starostlivosť o fazuľu

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Catherine_P). Fazuľa je strukovina, ktorá je známa už od staroveku a v poslednom čase si získala veľkú popularitu. Nielenže je veľmi chutná, ale dokáže...

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Catherine_P).

Fazuľa je strukovina, ktorá je známa už od staroveku a v poslednom čase si získala veľkú popularitu. Nielenže je veľmi chutná, ale dokáže nášmu telu priniesť aj mnoho prospešných látok. Obsahuje veľa kyseliny listovej a vlákniny, preto sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička. V sezóne sa fazuľa dá kúpiť v každom obchode so zeleninou, pričom je určite lepšie vypestovať si ju sám. Starostlivosť o túto zeleninu nie je problematická a túto úlohu zvládne aj začínajúci záhradkár. Napriek tomu sa oplatí dodržiavať niekoľko pravidiel, aby bola úroda fazúľ bohatá.

Fazuľa je strukovina, ktorá je známa už od staroveku a v poslednom čase si získala veľkú popularitu
Foto: shutterstock/Catherine_P

Fazuľa – poklad vitamínov

Fazuľa obyčajná je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých, ktorá je blízka hrachu a cíceru. Zaujímavosťou je, že ide o jednu z najstarších plodín pestovaných na svete, ktorej história pestovania siaha až do obdobia pred 6 000 rokmi. Podľa nálezov archeológov možno fazuľový bôb vysledovať až na Blízky východ a do Stredozemného mora. Dnes je táto zelená zelenina veľmi obľúbená. Je to spôsobené nielen jej jemnou, mierne sladkou chuťou, ale aj celým radom jej prospešných vlastností. Táto fazuľa je skutočnou vitamínovou bombou, hoci sa často podceňuje.

Fazuľa, podobne ako väčšina strukovín, je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, preto ju oceňujú vegáni a vegetariáni. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny, ktorá zlepšuje tráviaci systém, ako aj vápnika, železa, horčíka a draslíka. Je tiež bohatá na kyselinu listovú, ktorá sa odporúča najmä budúcim mamičkám. Okrem toho má fazuľa antioxidačné vlastnosti a jeho pravidelná konzumácia posilňuje náš imunitný systém a pomáha bojovať proti voľným radikálom. Tým však jej vlastnosti nekončia. Ukázalo sa, že v bôboch sa nachádza aj levodopa – prírodná aminokyselina, ktorá sa používa na liečbu Parkinsonovej choroby. To všetko hovorí v prospech pestovania tejto zeleniny vo vlastnej záhrade.

Najlepšie odrody fazule

Fazuľa sa vyrába v mnohých odrodách, ktoré sa okrem iného líšia výškou, veľkosťou semien alebo farbou kvetov. Jednotlivé odrody sa vyznačujú aj rôznymi termínmi výsevu a zberu. Spomedzi mnohých odrôd bôbov si osobitnú pozornosť zaslúžia tieto:

  • Bizon – stredne skorá odroda s vegetačným obdobím približne 70 dní. Dorastá do výšky 70-90 cm a vytvára struky dlhé asi 17 cm s veľmi veľkými semenami;
  • Bachus – skorá odroda s vegetačným obdobím približne 100 dní. Semená sú veľké, mierne sploštené a svetlozelenej farby;
  • White Hangdown– stredne neskorá odroda, ktorá je veľmi plodná, s veľkými semenami bielej až lila farby;
  • White Windsor – stredne skorá odroda s vysokou úrodou. Semená sú zeleno-bielej farby a veľmi jemnej chuti;
  • Italian White – jedna z najplodnejších odrôd bôbov so stredne skorými výnosmi. V struku sa nachádza 3 až 5 svetlozelených semien;
  • Dita – veľmi skorá odroda, dorastá do výšky 1 m. Struky zvyčajne obsahujú 5 až 6 semien bielo-oranžovej farby.

Pestovanie a starostlivosť o fazuľu

Pokiaľ ide o pestovanie, fazuľa nie je náročná rastlina, takže s ňou nemusíme mať veľa práce. Je odolná voči chladu (znáša mrazy až do -5 stupňov C), takže ju možno pestovať takmer v každej záhrade. Na jej úspešné pestovanie je vhodné oboznámiť sa s požiadavkami tejto zeleniny. Takéto znalosti pomôžu k bohatej úrode.

Výsev

Fazuľa sa môže vysievať priamo do pôdy. Keďže ide o rastlinu, ktorá je odolná voči nízkym teplotám a je schopná klíčiť už pri teplote 3 – 4 °C, výsev semien je možný od polovice marca. Ak pestujeme v skleníku alebo fóliovom tuneli, môžeme tak urobiť už začiatkom marca. Deň pred výsevom je dobré semená bôbov dobre namočiť. Na zničenie baktérií a húb, ktoré môžu byť na semenách, je vhodné pridať do vody niekoľko kvapiek jódu.

Semená vysejeme do hniezd, 2-3 semená na každých 20-30 cm. Hĺbka výsevu by mala byť 5 – 6 cm. Treba mať na pamäti, že riadky musia byť od seba vzdialené 40-50 cm. Okrem toho sa bôb môže pestovať zo sadeníc, čo urýchli termín zberu približne o 2 týždne. Fazuľa bôbovitá má najrýchlejší rast pri teplote 18 – 22 °C.

Poloha a pozemok

Pokiaľ ide o polohu, platí jednoduché pravidlo: čím viac slnka, tým lepšie. Fazuľa najlepšie rastie na slnečnom mieste. Naopak, na tienistých miestach sa rodí slabo alebo vôbec. Zelenina sa najlepšie pestuje na ťažkých, vlhkých, ílovitých pôdach, ktoré sú veľmi bohaté na humus. Ak je pôda vo vašej záhrade príliš ľahká a piesčitá, oplatí sa ju obohatiť kompostom alebo hnojom. Dôležité je však nevysádzať bôb do čerstvo pohnojenej pôdy, pretože zápach hnoja alebo kompostu priťahuje klíčnika, nebezpečného škodcu bôbu. Klíčnik fazuľový je malý chrobák, ktorý kladie vajíčka na bôbové struky. Larvy sa po vyliahnutí vžierajú do strukov a semien, čím ich poškodzujú a robia nepoužiteľnými.

Zalievanie a hnojenie

Fazuľa je pomerne citlivá na nedostatok vody, preto ju pravidelne zalievajte, najmä v období sucha. Hoci má vysokú potrebu vody počas celého vegetačného obdobia, je vyššia v období vzchádzania a vytvárania strukov. Treba mať na pamäti, že dostatočné zavlažovanie ovplyvňuje veľkosť a kvalitu úrody. Okrem toho je potrebné pôdu kypriť po každom zalievaní a tiež po dažďoch.

Fazuľa je pomerne citlivá na nedostatok vody, preto ju pravidelne zalievajte, najmä v období sucha.
Foto: shutterstock.com/Piyaset

Pokiaľ ide o hnojenie, fazuľa nie je náročná plodina. Je schopná viazať dusík zo vzduchu pomocou papilárnych baktérií žijúcich na jej koreňoch, takže nepotrebuje intenzívne hnojenie týmto prvkom. Z času na čas sa však môže prihnojiť univerzálnym kombinovaným hnojivom.

Viazanie

Fazuľu obyčajne netreba skracovať, s výnimkou vyšších odrôd. V daždivom a veternom počasí však môžu stonky ležať na zemi. V takom prípade by sa mali narovnať a priviazať k podperám, aby mohli struky rásť a dozrievať. Je tiež vhodné vedieť, že výsev do hniezda je jednou z metód udržiavania stability bôbu. Rastliny, ktoré rastú vedľa seba, sa navzájom podporujú.

Choroby a škodcovia

Bohužiaľ, fazuľa je náchylná na choroby a škodcov. Najčastejšími chorobami, ktoré napádajú túto rastlinu, sú: askochytóza, hrdza fazuľová, čokoládová škvrnitosť, fuzáriová hniloba fazule, sklerotínia a pleseň sivá. Zo škodcov túto zeleninu často napádajú vošky, chrobáky, roztoče, drôtovce a klíčivky. Dobrým spôsobom boja proti chorobám a škodcom je skorý výsev bôbu, ktorý zvyšuje odolnosť rastliny voči patogénom.

Zber

Fazuľa obyčajne dozrieva v júli až auguste, ale toto obdobie sa môže líšiť v závislosti od odrody alebo dátumu výsevu. Struky sa zbierajú, keď sú pevné a zelené, bez čiernych škvŕn, ktoré by naznačovali, že semená sú prezreté. Po zbere sa môžu 2 – 3 týždne skladovať pri teplote okolo 0 °C. Okrem toho sa semená môžu zmraziť. Pri pestovaní bôbov na semená sa zberajú, keď sú obaly strukov scvrknuté a majú čiernu farbu (zvyčajne v septembri).

Fazuľa sa najlepšie pestuje v spoločnosti zemiakov, kukurice alebo kapustovitých plodín.
Foto: shutterstock/Denis Shitikoff

Čo zasadiť vedľa fazule?

Fazuľa sa najlepšie pestuje v spoločnosti zemiakov, kukurice alebo kapustovitých plodín. V blízkosti môžete vysadiť aj aksamietnicu, saturejku, mätu piepornú a iné medonosné kvety, ktoré zvýšia odolnosť zeleniny voči prípadným chorobám. Na druhej strane je nepriaznivé vysádzať paradajky, zeler, červenú repu, hrach alebo fazuľu vedľa bôbov, pretože majú spoločných škodcov a choroby. Okrem toho sa neodporúča vysievať po iných plodinách bôbov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kto by sa mal vyhýbať fazuli? Zistite, či patríte do tejto skupiny

Záhradkári, v týchto týždňoch je posledný čas na výsadbu fazule. V sezóne prinesie bohatú úrodu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Máte mílie na tvári? Namiesto toho, aby ste ich vytláčali, natrite ich týmto. Vytiahne podkožné vyrážky

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vchal). Mílie na tvári sú malé, biele podkožné vyrážky, ktoré sa vyskytujú vo väčších skupinách. Najčastejšie sa objavujú na…

Recept na tento dezert som si priniesla z Talianska. Už si bez neho neviem predstaviť leto. Osviežujúci a chutný

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/carpe89). Taliani sú majstri chutných dezertov. V horúcich dňoch nič tak neosvieži ako vychladený krémový, jemný a mimoriadne zamatový…

Toto sú najmodernejšie účesy pre 60-tničky. Uberajú roky a pridávajú triedu

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jasen Wright). Účesy pre ženy po 60-tke prešli dlhú cestu od tradičného obrazu nudných krátkych účesov alebo zastaraných šatiek.…

Čo ovplyvňuje chuť paradajok zo záhrady? Jednoduchá úprava pre sladšie ovocie

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Paradajky z vlastnej záhrady chutia úplne inak ako tie, ktoré kupujete v supermarkete. Vaše vlastné plody určite predčia…

Auto Trendy

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Známy dopravca zrušil niektoré lety. Ochrnutie na letisku

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Letecká spoločnosť Ryanair zrušila niektoré lety na letisku v Katánii kvôli sopečnému prachu po výbuchu sopky Etna. Vzletová a pristávacia dráha bola dočasne uzavretá.

Lewis Hamilton vyhral Veľkú cenu Veľkej Británie. Pódium doplnili Verstappen a Norris

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Lewis Hamilton vyhral Veľkú cenu Veľkej Británie, čo je jeho prvé víťazstvo od roku 2021. Britský jazdec pri tejto príležitosti prekonal ďalšie dva rekordy.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov