31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Catherine_P).
Fazuľa je strukovina, ktorá je známa už od staroveku a v poslednom čase si získala veľkú popularitu. Nielenže je veľmi chutná, ale dokáže nášmu telu priniesť aj mnoho prospešných látok. Obsahuje veľa kyseliny listovej a vlákniny, preto sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička. V sezóne sa fazuľa dá kúpiť v každom obchode so zeleninou, pričom je určite lepšie vypestovať si ju sám. Starostlivosť o túto zeleninu nie je problematická a túto úlohu zvládne aj začínajúci záhradkár. Napriek tomu sa oplatí dodržiavať niekoľko pravidiel, aby bola úroda fazúľ bohatá.
Fazuľa – poklad vitamínov
Fazuľa obyčajná je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých, ktorá je blízka hrachu a cíceru. Zaujímavosťou je, že ide o jednu z najstarších plodín pestovaných na svete, ktorej história pestovania siaha až do obdobia pred 6 000 rokmi. Podľa nálezov archeológov možno fazuľový bôb vysledovať až na Blízky východ a do Stredozemného mora. Dnes je táto zelená zelenina veľmi obľúbená. Je to spôsobené nielen jej jemnou, mierne sladkou chuťou, ale aj celým radom jej prospešných vlastností. Táto fazuľa je skutočnou vitamínovou bombou, hoci sa často podceňuje.
Fazuľa, podobne ako väčšina strukovín, je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, preto ju oceňujú vegáni a vegetariáni. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny, ktorá zlepšuje tráviaci systém, ako aj vápnika, železa, horčíka a draslíka. Je tiež bohatá na kyselinu listovú, ktorá sa odporúča najmä budúcim mamičkám. Okrem toho má fazuľa antioxidačné vlastnosti a jeho pravidelná konzumácia posilňuje náš imunitný systém a pomáha bojovať proti voľným radikálom. Tým však jej vlastnosti nekončia. Ukázalo sa, že v bôboch sa nachádza aj levodopa – prírodná aminokyselina, ktorá sa používa na liečbu Parkinsonovej choroby. To všetko hovorí v prospech pestovania tejto zeleniny vo vlastnej záhrade.
Najlepšie odrody fazule
Fazuľa sa vyrába v mnohých odrodách, ktoré sa okrem iného líšia výškou, veľkosťou semien alebo farbou kvetov. Jednotlivé odrody sa vyznačujú aj rôznymi termínmi výsevu a zberu. Spomedzi mnohých odrôd bôbov si osobitnú pozornosť zaslúžia tieto:
- Bizon – stredne skorá odroda s vegetačným obdobím približne 70 dní. Dorastá do výšky 70-90 cm a vytvára struky dlhé asi 17 cm s veľmi veľkými semenami;
- Bachus – skorá odroda s vegetačným obdobím približne 100 dní. Semená sú veľké, mierne sploštené a svetlozelenej farby;
- White Hangdown– stredne neskorá odroda, ktorá je veľmi plodná, s veľkými semenami bielej až lila farby;
- White Windsor – stredne skorá odroda s vysokou úrodou. Semená sú zeleno-bielej farby a veľmi jemnej chuti;
- Italian White – jedna z najplodnejších odrôd bôbov so stredne skorými výnosmi. V struku sa nachádza 3 až 5 svetlozelených semien;
- Dita – veľmi skorá odroda, dorastá do výšky 1 m. Struky zvyčajne obsahujú 5 až 6 semien bielo-oranžovej farby.
Pestovanie a starostlivosť o fazuľu
Pokiaľ ide o pestovanie, fazuľa nie je náročná rastlina, takže s ňou nemusíme mať veľa práce. Je odolná voči chladu (znáša mrazy až do -5 stupňov C), takže ju možno pestovať takmer v každej záhrade. Na jej úspešné pestovanie je vhodné oboznámiť sa s požiadavkami tejto zeleniny. Takéto znalosti pomôžu k bohatej úrode.
Výsev
Fazuľa sa môže vysievať priamo do pôdy. Keďže ide o rastlinu, ktorá je odolná voči nízkym teplotám a je schopná klíčiť už pri teplote 3 – 4 °C, výsev semien je možný od polovice marca. Ak pestujeme v skleníku alebo fóliovom tuneli, môžeme tak urobiť už začiatkom marca. Deň pred výsevom je dobré semená bôbov dobre namočiť. Na zničenie baktérií a húb, ktoré môžu byť na semenách, je vhodné pridať do vody niekoľko kvapiek jódu.
Semená vysejeme do hniezd, 2-3 semená na každých 20-30 cm. Hĺbka výsevu by mala byť 5 – 6 cm. Treba mať na pamäti, že riadky musia byť od seba vzdialené 40-50 cm. Okrem toho sa bôb môže pestovať zo sadeníc, čo urýchli termín zberu približne o 2 týždne. Fazuľa bôbovitá má najrýchlejší rast pri teplote 18 – 22 °C.
Poloha a pozemok
Pokiaľ ide o polohu, platí jednoduché pravidlo: čím viac slnka, tým lepšie. Fazuľa najlepšie rastie na slnečnom mieste. Naopak, na tienistých miestach sa rodí slabo alebo vôbec. Zelenina sa najlepšie pestuje na ťažkých, vlhkých, ílovitých pôdach, ktoré sú veľmi bohaté na humus. Ak je pôda vo vašej záhrade príliš ľahká a piesčitá, oplatí sa ju obohatiť kompostom alebo hnojom. Dôležité je však nevysádzať bôb do čerstvo pohnojenej pôdy, pretože zápach hnoja alebo kompostu priťahuje klíčnika, nebezpečného škodcu bôbu. Klíčnik fazuľový je malý chrobák, ktorý kladie vajíčka na bôbové struky. Larvy sa po vyliahnutí vžierajú do strukov a semien, čím ich poškodzujú a robia nepoužiteľnými.
Zalievanie a hnojenie
Fazuľa je pomerne citlivá na nedostatok vody, preto ju pravidelne zalievajte, najmä v období sucha. Hoci má vysokú potrebu vody počas celého vegetačného obdobia, je vyššia v období vzchádzania a vytvárania strukov. Treba mať na pamäti, že dostatočné zavlažovanie ovplyvňuje veľkosť a kvalitu úrody. Okrem toho je potrebné pôdu kypriť po každom zalievaní a tiež po dažďoch.
Pokiaľ ide o hnojenie, fazuľa nie je náročná plodina. Je schopná viazať dusík zo vzduchu pomocou papilárnych baktérií žijúcich na jej koreňoch, takže nepotrebuje intenzívne hnojenie týmto prvkom. Z času na čas sa však môže prihnojiť univerzálnym kombinovaným hnojivom.
Viazanie
Fazuľu obyčajne netreba skracovať, s výnimkou vyšších odrôd. V daždivom a veternom počasí však môžu stonky ležať na zemi. V takom prípade by sa mali narovnať a priviazať k podperám, aby mohli struky rásť a dozrievať. Je tiež vhodné vedieť, že výsev do hniezda je jednou z metód udržiavania stability bôbu. Rastliny, ktoré rastú vedľa seba, sa navzájom podporujú.
Choroby a škodcovia
Bohužiaľ, fazuľa je náchylná na choroby a škodcov. Najčastejšími chorobami, ktoré napádajú túto rastlinu, sú: askochytóza, hrdza fazuľová, čokoládová škvrnitosť, fuzáriová hniloba fazule, sklerotínia a pleseň sivá. Zo škodcov túto zeleninu často napádajú vošky, chrobáky, roztoče, drôtovce a klíčivky. Dobrým spôsobom boja proti chorobám a škodcom je skorý výsev bôbu, ktorý zvyšuje odolnosť rastliny voči patogénom.
Zber
Fazuľa obyčajne dozrieva v júli až auguste, ale toto obdobie sa môže líšiť v závislosti od odrody alebo dátumu výsevu. Struky sa zbierajú, keď sú pevné a zelené, bez čiernych škvŕn, ktoré by naznačovali, že semená sú prezreté. Po zbere sa môžu 2 – 3 týždne skladovať pri teplote okolo 0 °C. Okrem toho sa semená môžu zmraziť. Pri pestovaní bôbov na semená sa zberajú, keď sú obaly strukov scvrknuté a majú čiernu farbu (zvyčajne v septembri).
Čo zasadiť vedľa fazule?
Fazuľa sa najlepšie pestuje v spoločnosti zemiakov, kukurice alebo kapustovitých plodín. V blízkosti môžete vysadiť aj aksamietnicu, saturejku, mätu piepornú a iné medonosné kvety, ktoré zvýšia odolnosť zeleniny voči prípadným chorobám. Na druhej strane je nepriaznivé vysádzať paradajky, zeler, červenú repu, hrach alebo fazuľu vedľa bôbov, pretože majú spoločných škodcov a choroby. Okrem toho sa neodporúča vysievať po iných plodinách bôbov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kto by sa mal vyhýbať fazuli? Zistite, či patríte do tejto skupiny
Záhradkári, v týchto týždňoch je posledný čas na výsadbu fazule. V sezóne prinesie bohatú úrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.