1.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey_Popov).
Ako efektívne a bez zbytočných výdavkov vyčistiť skutočne špinavé kuchynské skrinky? Tieto tri nenápadné látky sa nachádzajú pravdepodobne v každej domácnosti a skvele si poradia aj s tými najodolnejšími mastnými škvrnami. Čo sú tieto látky? Zistite to sami.
Jar je na ceste a je čas pomaly myslieť na upratovanie. Jednou z vecí, ktoré vtedy upratujeme, sú kuchynské skrinky, a hoci by to teoreticky nemalo spôsobovať veľké problémy, niekedy sa tak stane. A ako si môžeme poradiť aj s ťažkou špinou len pomocou toho, čo máme doma? Napriek zdaniu je to celkom jednoduché. Presvedčte sa o tom sami.
Čistenie kuchynských skriniek. Tieto tri látky sú lacné a čistia veľmi dobre
Ako účinne a lacno vyčistiť kuchynské skrinky? Základom najlepších – a najbezpečnejších – čistiacich prostriedkov sú tri látky, ktoré má doma pravdepodobne každá gazdinka (a hospodárka). Čo bude fungovať? Výrobky ako napr:
- ocot – nielen na varenie alebo konzervovanie potravín, ale aj na čistenie. Stačí ho zmiešať s vodou v pomere jedna ku dvom (napr. šálka octu na dve šálky vody) a túto zmes nastriekať na mastnú špinu a nechať pôsobiť 15 minút. Po uplynutí tejto doby utrite povrch handričkou s trochou čistiaceho prostriedku na sklo a utrite do sucha papierovými utierkami. Poznámka – pri lakovanom a drevenom nábytku sa odporúča osobitná opatrnosť;
- sóda bikarbóna – zmiešaná s vodou v pomere dve ku jednej (dve polievkové lyžice sódy bikarbóny na polievkovú lyžicu vody) tiež výborne pôsobí na odolné škvrny na kuchynských skriniach a iné;
- čpavková voda – ide o roztok z jednej polievkovej lyžice čpavku a štyroch litrov vody, ktorý je ideálny na čistenie najhorších mastných škvŕn. Len nezabudnite všetky ním vyčistené povrchy následne opláchnuť iba vodou a utrieť do sucha.
Čistenie kuchynských skriniek. Niektoré základné pravidlá upratovania
Na záver vám pripomenieme niekoľko všeobecnejších, ale zároveň dôležitých pravidiel upratovania. Pri čistení skriniek, pracovných dosiek a iného nábytku (nielen kuchynského) nezabudnite:
- vždy začnite čistiť úplne zhora – vyhnete sa tak opätovnému čisteniu spodných povrchov,
- pravidelne čistite všetky kuchynské pracovné dosky a skrinky, najmä bezprostredne po príprave jedla,
- systematicky čistite sporák, rúru a umývačku riadu, aby sa v nich dlhodobo nehromadili nečistoty a zvyšky jedla, pretože potom sa oveľa ťažšie čistia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prerežte na polovicu a vyleštite kuchynské skrinky. Zabudnete na mastné fľaky a šmuhy
Kapitálny trik na čistú škárovaciu hmotu. Zmiešam ju s vodou, po špine nie je ani stopy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.