3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach).
Hydinové mäso sa medzi kuchármi a gurmánmi teší stálej obľube. Kuracie mäso sa vyznačuje šťavnatosťou a jemnou štruktúrou, navyše sa jednoducho a rýchlo pripravuje. Hádžete do panvice mäsové kúsky a všimnete si niečo znepokojujúce? Čo znamená biela pena viditeľná pri vyprážaní kuracieho mäsa? Pozrite sa, aby ste sa uistili, že vaše jedlá budú nielen chutné, ale aj zdravé.
Triumfuje všestranné kurča
Jednou z hlavných výhod kuracieho mäsa je jeho jemná chuť, ktorá z neho robí vynikajúci základ pre rôzne jedlá. Kuchárom umožňuje voľne experimentovať s korením a marinádami. Chutí výborne na slano aj na sladko.
Pri nákupe kuracieho mäsa sa snažíme nájsť výrobky čo najlepšej kvality. Ako spoznáte, že je kuracie mäso čerstvé?
- Malo by mať jemne ružovú farbu. Ak kuracie filé získa odtiene sivej farby alebo sa na ňom objavia zažltnuté časti, dni čerstvosti má už za sebou.
- Pevná štruktúra a pevnosť sú ďalšími ukazovateľmi čerstvého mäsa. Pod jemným tlakom prstov by malo rýchlo nadobudnúť späť svoj tvar.
- Vôňa čerstvého mäsa je veľmi jemná. Ak má silnejšiu vôňu s kyslastými tónmi, už sa začalo kaziť.
Dilema pri príprave kuracieho mäsa
Kurací prsný rezeň je častou voľbou. Dá sa z neho vykúzliť široká škála jedál a jeho spracovanie netrvá dlho. Z tohto dôvodu často končí na panvici. Pri vyprážaní kuracieho mäsa sa objavuje biela pena a vy sa pýtate, či je to dôvod na obavy?
Prvou myšlienkou je často poprieť čerstvosť mäsa. Iní majú podozrenie, že ide o dôkaz prítomnosti hormónov alebo antibiotík v mäse. Nič nemôže byť ďalej od pravdy.
Čo znamená biela pena pri vyprážaní kurčaťa?
Ukazuje sa, že vznik charakteristickej peny je úplne prirodzený proces. Určite to nie je signál, že mäso nie je vhodné na konzumáciu. Nie je to nič iné ako bielkoviny, ktoré sa z mäsa uvoľňujú v dôsledku tepla. Identický jav si všimnete napríklad pri varení mäsového vývaru. Zrazené bielkoviny sa bežne označujú ako pena. Ich prítomnosť nijako neovplyvňuje výživovú hodnotu mäsa.
Ako vyprážať kuracie mäso, aby bolo šťavnaté?
Ak poznáte niekoľko kulinárskych trikov, môžete pripraviť jedlo, ktoré sa vám bude rozplývať v ústach. Ak plánujete kuracie mäso vyprážať, odporúča sa ho predtým namočiť do marinády z olivového oleja alebo prírodného jogurtu s korením.
Mäso nikdy nevkladajte do studeného oleja. Vložte ho do panvice, až keď je tuk horúci. V opačnom prípade sa kurča vysuší do chrumkava. Zaujímavým trikom je prikrytie panvice po skončení vyprážania alebo zabalenie mäsa do alobalu na päť minút. Kurča bude ešte jemnejšie a šťavnatejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Došiel vám chlieb? Vypracujte cesto zo 4 prísad a dajte ho na panvicu. Domáci chlieb za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.