5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Dolgikh).
Viete, ako najlepšie skladovať šalát a inú listovú zeleninu, aby nám neublížila? Ukázalo sa, že nie všetci to robia správne. Najnovší výskum vás prinúti rýchlo napraviť svoje nedostatky. Ich výsledky sú šokujúce.

Foto: shutterstock/George Dolgikh
Listová zelenina, ako napríklad hlávkový šalát, kapusta, kel alebo špenát, je bežnou súčasťou mnohých jedál. Sú zdravé, chutné a hodia sa k mnohým ďalším surovinám. Často tvoria aj základ šalátov. Ako ich skladovať?
Čo obsahuje šalát? Nielen vitamíny
Listová zelenina je cenným zdrojom vitamínov vrátane vitamínov K, C, A a B, minerálov a antioxidantov. Navyše ich môžeme v kuchyni využiť naozaj na mnoho spôsobov, ako prísadu do sendvičov, šalátov alebo jedál. Niektoré z nich sa hodia aj do výživných smoothies a koktailov. Z tohto dôvodu sa naozaj oplatí zaradiť ich do svojho každodenného jedálnička. Nie každý však vie, že v priebehu rokov sa spájajú aj s epidémiami prenášanými potravinami. Ako sa môžeme dočítať v štúdii uverejnenej na sciencedirect.com, len za 10 rokov sa vyskytlo viac ako 130 epidémií, z ktorých takmer 70 % súviselo s listovou zeleninou. Ukazuje sa, že v závislosti od typu a teploty skladovania sa ich náchylnosť na kontamináciu môže výrazne líšiť. Baktéria E. coli bola skúmaná pod mikroskopom.

Foto: shutterstock.com/Slobodan Kunevski
Kde uchovávať šalát, špenát a kapustu? Vedci v tom majú jasno
V štúdii sa kontrolovalo prežívanie baktérií na piatich druhoch zeleniny, konkrétne na špenáte, rímskom šaláte, listovom šaláte, hlávkovej kapuste a keli pri troch teplotách: 37, 20 a 4 stupne. K akým záverom dospeli vedci z Univerzity of Illinois Urbana-Champaing? – „Na šaláte vidíme veľa ohnísk nákazy, ale na kapuste a inej listovej zelenine nie až tak veľa,“ povedal Mengyi Dong, vedúci výskumník. Ukázalo sa, že keď už bola zelenina infikovaná baktériou, úroveň kontaminácie závisela nielen od teploty, ale aj od povrchových vlastností listov. Pri izbovej teplote tak E. coli rástla na šaláte rýchlejšie, zatiaľ čo pri umiestnení do chladničky sa jej počet výrazne znížil. Naopak, opak bol pravdou v prípade kelu alebo hlávkovej kapusty. – Na tejto zelenine rastie E. coli pri vyšších teplotách pomalšie, ale ak je už prítomná, môže v chladničke prežiť dlhšie, vysvetlil výskumník. Napriek tomu boli v konečnom dôsledku kel aj hlávková kapusta menej náchylné na infekciu ako šalát. O to viac, že sa často podrobujú tepelnej úprave, ktorá baktériu úplne zneškodní, zatiaľ čo šalát sa konzumuje surový.

Foto: shutterstock/goffkein.pro
Ako skladovať zeleninu? Šalát skladujte vždy v chladničke
Tým však zistenia nekončia. Zistilo sa, že zatiaľ čo na poškodenom povrchu zeleniny sa baktérie množia oveľa rýchlejšie, šťava zo špenátu, kelu a kapusty zároveň vykazuje antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu chrániť pred infekciou. Vedci tiež upozorňujú, že by ste sa nemali vzdávať konzumácie ovocia a zeleniny, ale je vhodné dodržiavať niekoľko pravidiel. Zeleninu teda pred konzumáciou v surovom stave vždy dôkladne umyte a nezabudnite šalát skladovať v chladničke. Taktiež sa snažte, aby sa nedotýkal iných produktov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pôsobí ako balzam na srdce. Zaujímať by sa oň mali najmä ľudia s vysokým krvným tlakom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.