5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaded Art).
Rebierka lákajú svojou voňavou arómou, chrumkavou kôrkou a mäkkým stredom a sú ideálnou voľbou na večeru. Sú perfektné najmä na dni, keď sa potrebujeme trochu rozmaznávať. S chuťou sa pustíme do prípravy marinády, očistenia mäsa a jeho vloženia do rúry. Aké je naše prekvapenie, keď je po upečení tvrdé a ťažko sa do neho zahryzáva. Ako sa tomu vyhnúť a mať vždy radosť zo šťavnatého mäsa? Poradíme vám.
Čo robiť, aby boli rebrá jemné?
Jemné a aromatické rebierka sú jedným z najchutnejších jedál, ktoré sa spájajú predovšetkým so začiatkom grilovacej sezóny. Nemusíme však čakať až do jarných alebo letných horúčav, aby sme si mohli vychutnať túto mäsovú pochúťku. Lahodné rebierka si môžete úspešne pripraviť aj doma. Všetko, čo potrebujete, je prístup k rúre.
Viac aj menej skúsení kuchári vedia, že hlavným tajomstvom dokonale jemných a vydarených rebierok je príprava správnej marinády. Cesta k úspechu sa tým však nekončí. Jednou z najčastejších chýb, ktorej výsledkom je tvrdé mäso, je vloženie marinovaných rebier priamo do predhriatej rúry. Odborníci radia, aby sa najprv jemne opekali na panvici. Vďaka tomu získajú chrumkavú kôrku a chutný šťavnatý vnútrajšok.
Chutná marináda na rebierka
Rebierka z rúry môžu byť rovnako chutné, ako keď ich položíte na tanier priamo z rozpáleného grilu. Aby sa tak stalo, musia nasiaknuť chuťou vhodne skomponovaného korenia. Chuť mäsa sa ľahko zvýrazní krémovou marinádou na báze oleja, medu a množstva korenín.
Ingrediencie na marinádu:
- ½ šálky rastlinného oleja
- 3 PL horčice
- 1 PL provensálskych byliniek
- 2 PL medu
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky štipľavej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička olivového oleja
Príprava marinády:
- Do misky nalejte rastlinný olej, pridajte jednu polievkovú lyžicu medu a všetky uvedené koreniny.
- Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladká zmes bez hrudiek.
- Marinádu vložte do chladničky, kým rebierka nebudú správne pripravené.
Príprava šťavnatých rebierok z rúry
- Začnite dôkladným umytím 1 kg rebierok, potom ich osušte papierovou utierkou a odstráňte všetky blanky.
- Mäso namočte do pripravenej marinády a vložte do chladničky aspoň na 3 – 4 hodiny, najlepšie však na celú noc.
- Čím dlhšie sa rebrá marinujú, tým viac chuti získajú a mäso bude po upečení jemnejšie.
- V ďalšom kroku mäso opečte na lyžičke olivového oleja asi 2 – 3 minúty. Po predhriatí preložte rebrá do rúry.
- Rebierka pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 90 minút. Vrch rebierok potrite 10 minút pred koncom pečenia trochou medu, aby získali chrumkavý povrch.
- Medzitým si môžete pripraviť prílohu k rebierkam. Ideálne sú pečené zemiaky, zelný šalát, mizzeria či cvikla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už máte dosť pečenej fazule? Vyskúšajte maďarskú verziu. S týmito ingredienciami je neodolateľná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.