6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).
Ako správne zamraziť mäso? Hoci sa táto činnosť zdá byť triviálna, nie je taká samozrejmá. Mnoho ľudí sa dopúšťa chýb, ktoré môžu mať nepríjemné následky. Na čo si dať pozor?
Mrazenie mäsa a iných výrobkov je šikovný a účinný spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť a mať ich poruke vždy, keď ich potrebujete. Môže sa to zdať ako triviálna operácia. Stačí ich vložiť do vrecka, vložiť do mrazničky a je hotovo. Je to naozaj tak? Ukazuje sa, že to tak nemusí byť.
Je možné zmraziť surové mäso? Stojí za to vedieť, ako to urobiť
Keď plánujete zamraziť mäso, zvyčajne ho len prenesiete z chladničky alebo nákupnej tašky do mrazničky a hotovo. Žiaľ, v mnohých situáciách je to chyba, ktorá môže mať nepríjemné následky. Hoci je úplne v poriadku, ak mäso vložíte do mrazničky hneď a nenechávate ho na vrchu, schovávať ho v „pôvodnom“ obale nie je v poriadku. O to viac, ak ide o plastovú škatuľu vystlanú plastom, ktorá už pravdepodobne absorbovala množstvo šťavy a je plná baktérií.
Môžete zamraziť mäso v plastových nádobách? Vyberte si správny obal
Preto si treba zapamätať dve pravidlá: mäso zamrazte čo najskôr po príchode z nákupu alebo po vybratí z chladničky (už po dvoch hodinách pri izbovej teplote sa množia baktérie, ktoré chlad mrazničky nedokáže odstrániť), ale až po umytí, a ak viete, že ho nespotrebujete celé naraz, radšej ho nakrájajte na menšie porcie a vložte do iného obalu.
V akých nádobách zmrazovať mäso? Nezmeškajte tieto dátumy
Najbežnejší spôsob mrazenia mäsa je v plastových vrecúškach, čo je chyba, pretože potraviny nie sú dostatočne chránené. Namiesto toho si zaobstarajte špeciálne obaly alebo vrecúška na zips určené na nízke teploty. Budete mať istotu, že všetko je tak, ako má byť. Okrem toho nezabúdajte na označovanie výrobkov, ktoré vkladáte do mrazničky – názvom aj dátumom balenia. Takto ľahko nájdete, čo hľadáte, a nemusíte sa obávať, že by ste niečo uchovávali príliš dlho. Najmä preto, že aj mrazené mäso má dátum spotreby. Hydinu a chudšie mäso by ste mali spotrebovať do jedného roka, bravčové a tučné hovädzie mäso do šiestich mesiacov, zatiaľ čo slaninu, klobásy alebo podobné údeniny uchovávajte maximálne tri mesiace.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môže sa mrazené mäso pokaziť? Vyhnite sa jednej chybe a vydrží vám celé mesiace
Ako dlho môže mleté mäso ležať v mrazničke? Kratšie ako v kuse. Po tomto čase je lepšie ho vyhodiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.