6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Melinda Nagy).
Nakladané uhorky sú jednou z najobľúbenejších príloh Slovákov k sendvičom, omáčkam alebo hlavnemu jedlu. Pevné, chrumkavé a dokonale kyslé uhorky dokážu zvýrazniť chuť jedla ako nič iné. Najčastejšie však po nakladaní uhoriek vylievame vodu, a to je veľká chyba.
Nepoznám človeka, ktorý by si po konzumácii uhoriek nevylial vodu z pohára. Aj ja som to kedysi robila – až doteraz. Keď som zistila, že sa dá použiť opakovane, rozhodla som sa to vyskúšať. Výsledky ma prekvapili.
Vylievate vodu z uhoriek? Už to nerobte
Vodu z nakladaných uhoriek je dobré použiť ako prísadu do uhorkovej polievky. Vďaka tomuto jednoduchému triku bude mať kyslá polievka intenzívnejšiu, kyslejšiu chuť. Vodu z uhoriek môžete použiť aj do boršču. Zaujímavé je, že ju možno použiť aj na podliatie duseného mäsa. Po ochutnaní som bol prekvapený, že bolo oveľa jemnejšie a malo jemnejšiu chuť.
Uhorkovú vodu možno opätovne použiť. Mala by vládnuť vo vašej kuchyni
Týmto sa však spôsoby využitia uhorkovej vody v kuchyni nekončia. Oplatí sa ju použiť aj na okyslenie tofu a vytvoriť tak skvelú rastlinnú alternatívu k tvarohu alebo fete. Stačí pridať trochu do rozdrobeného tofu, ochutiť a dať na sendvič.
Takúto vodu môžeme použiť aj namiesto octu. Môžete ju použiť aj na výrobu ďalších uhoriek alebo domáceho chleba. Určite už niektorí vedia, že uhorková voda je výborným liekom na kocovinu – takáto voda rehydratuje telo a vyrovnáva stratené elektrolyty.
Šťava z uhoriek je zdraviu prospešná. Je to prísun vitamínov a minerálov, preto sa neoplatí vylievať ju do drezu, ale znovu ju použiť. Rýchlo si všimnete zlepšenie vzhľadu vašej pokožky, vlasov a nechtov. Uhorková voda tiež reguluje krvný tlak a má protizápalový alebo analgetický účinok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.