7.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mahara).
Jar je ideálny čas na testovanie nových receptov. Hoci tradičné vyprážané placky poznáme už dlho, málokto ich pripravuje s určitou sezónnou zeleninou ako základom. Zaujímavé je, že to nie sú ani nové zemiaky, ani cuketa.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/placky-z-redkvicky.jpg)
Foto: shutterstock/Mahara
Placky z tejto zeleniny sú pomerne vzácne. Zvyčajne sa vyrábajú klasické placky na zemiakovom základe. Alternatívou sú placky z cukety, mrkvy alebo brokolice. Dnes však prichádzame s ešte neobvyklejším návrhom. Placky z bielej reďkovky vás potešia jedinečnou jarnou chuťou. Ako ich pripravíte? Vysvetlíme vám to nižšie.
Jarné placky nerobím zo zemiakov alebo cukety, ale z tejto sezónnej zeleniny. Vychádzajú božsky
Príprava bielych reďkovkových placiek sa príliš nelíši od smaženia tradičnejších zemiakových placiek. Najprv zeleninu nastrúhajte a potom ju zmiešajte s múkou a ostatnými prísadami. Vzniknuté cesto sa potom jednoducho naleje na rozohriatu panvicu. Celý proces netrvá dlhšie ako štvrť hodiny, a preto sú tieto placky ideálne na rýchly obed alebo desiatu do práce.
Ingrediencie:
- 700 g bielej reďkovky,
- 40 g strúhaného žltého syra,
- 100 g pšeničnej múky,
- 1 malá cibuľa,
- 1 vajce,
- olej alebo olivový olej na vyprážanie,
- soľ a korenie.
Chrumkavé placky z bielej reďkovky. Spôsob prípravy
Umytú a ošúpanú reďkovku nastrúhajte na strúhadle s malými okami. Reďkovkovú zmes vložte do sitka a prebytočnú vodu odstráňte. Placky tak budú chrumkavejšie a hlavne sa počas vyprážania nerozpadnú. Nastrúhanú a odkvapkanú reďkovku posypte soľou, premiešajte a odložte na 10 minút. Po uplynutí tejto doby zeleninovú zmes opäť sceďte a vložte do misy.
Pridajte ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný syr a preosiatu celozrnnú múku. Rozklepnite jedno vajce a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Všetky prísady dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto na palacinky. Na panvici rozohrejte olej alebo olivový olej. Na panvicu nalejte malé porcie cesta a uistite sa, že sú pomerne okrúhle.
Placky smažte z oboch strán po niekoľko minút, kým nezhnednú. Nakoniec ich položte na papierovú utierku, aby absorbovali prebytočný tuk. Chrumkavú pochúťku podávajte s kvapkou smotany, prírodného jogurtu alebo slaninovej zásmažky. Dobrú chuť!
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/shutterstock_2108651006.jpg)
Foto: shutterstock/nada54
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Obnovila recept na bylinkové placky zo stredoveku. Výsledok prekonal všetky očakávania
Túto prísadu som pridala do zemiakových placiek. Odteraz si každý pýta tento recept