7.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Vyvážená strava by mala obsahovať nielen vitamíny a minerály, ale predovšetkým dostatočné množstvo bielkovinových produktov na udržanie dobrého zdravia a hmotnosti. Z tohto dôvodu by sa mali stať trvalou súčasťou každodenného jedálnička každého človeka, najmä seniorov. Nie každý však vie, že okrem mäsa a rýb je výborným zdrojom bielkovín aj tvaroh.
Úloha bielkovín v tele. Prečo je ich konzumácia taká dôležitá?
Zdravá a vyvážená strava nie je len o vitamínoch a mineráloch, ale aj o bielkovinách, zdravých tukoch a sacharidoch. Jednou z najdôležitejších zložiek, o ktoré musíme v našej strave obzvlášť dbať, sú bielkoviny. Táto výživová makroživina je nevyhnutná pre správne fungovanie každej bunky v našom tele.
Bielkoviny v tele plnia širokú škálu funkcií:
- sú súčasťou krvi, lymfy, hormónov a enzýmov,
- obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, t. j. tie, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, ale potrebuje ich na fungovanie životne dôležitých procesov,
- podporujú imunitu, pretože sú súčasťou imunitných orgánov,
- udržiavajú správne pH telesných tekutín,
- sú nositeľmi mnohých vitamínov a minerálov
minerálne látky, - podieľajú sa na regulácii krvného tlaku.
- sú súčasťou krvi, lymfy, hormónov a enzýmov,
- obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, t. j. tie, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, ale potrebuje ich na fungovanie životne dôležitých procesov,
- podporujú imunitu, pretože sú súčasťou imunitných orgánov,
- udržiavajú správne pH telesných tekutín,
- sú nositeľmi mnohých vitamínov a minerálov
minerálne látky, - podieľajú sa na regulácii krvného tlaku.
Udržiavanie zdravých hladín bielkovín je mimoriadne dôležité pre obnovenie a udržanie acidobázickej rovnováhy, ako aj pre zdravie endokrinného systému.
Udržiavanie zdravých hladín bielkovín je mimoriadne dôležité pre obnovenie a udržanie acidobázickej rovnováhy, ako aj pre zdravie endokrinného systému.
Tvaroh v každodennej strave. Aké živiny obsahuje?
Okrem mäsa, ktoré obsahuje najväčšie množstvo bielkovín, by mal byť súčasťou každodenného jedálnička aj tvaroh. Okrem bielkovín obsahuje aj veľké množstvo:
- vitamíny skupiny B cholín (B4), riboflavín (B2) a kobalamín (B12),
- vitamíny A, D a E,
- sodík,
- fosfor
- draslík,
- horčík,
- zinok.
Konzumáciou tvarohu dodávame telu omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalový účinok a prispievajú k vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch. Tvaroh má tiež nízky glykemický index, takže ho môžu konzumovať aj ľudia s cukrovkou.
Chudé, tučné alebo polotučné? Tento tvaroh je najzdravší
Pri zaraďovaní tvarohu do každodenného jedálnička musíme dbať na obsah tuku, vďaka ktorému je tvaroh veľmi kalorický. Napríklad smotanový tvaroh má vďaka 16-percentnému obsahu tuku v 100 g 220 kcal. Mali by sme si tiež uvedomiť, že tučným syrom by sa mali vyhýbať ľudia so zvýšenou hladinou cholesterolu, aterosklerózou a všetci tí, ktorí chcú schudnúť.
Na druhej strane by ste mali byť opatrní aj pri kúpe odstredeného tvarohu. Ako je známe, tuk je nositeľom chuti. Keď sa z potraviny odstráni, musí sa jej chuť nejakým spôsobom zlepšiť. Výrobcovia na to zvyčajne používajú chemické prídavné látky do potravín, ktoré nie sú prospešné pre naše zdravie.
Z tohto dôvodu je najrozumnejšou voľbou polotučný tvaroh s maximálnym obsahom tuku 3 poc. Takýto tvaroh bude mať približne 133 kcal na 100 g. Ak vám chuť takéhoto výrobku celkom nevyhovuje, nezabudnite, že tvaroh sa dá ochutiť rôznymi spôsobmi. Skvele bude chutiť na slano s bylinkami a reďkovkami aj na sladko s ovocím a medom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý deň zjedzte jedno balenie obľúbeného tvarohu. Budete cítiť väčšiu voľnosť v oblečení
Môže sa tvaroh zmraziť? Stačí jedna chyba a bude suchý ako čips a stratí chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.