9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).
Sezóna špargle sa nezadržateľne blíži. Začína niekedy v polovici apríla a tradične končí 24. júna, keď má sviatok Ján. Špargľa je bohatá na základné vitamíny a minerály, preto sa ju v tomto období oplatí jesť. Koľko stojí špargľa a ako ju pripraviť? Vysvetlíme vám, ako ovplyvňuje naše zdravie.
Vlastnosti špargle – ako ovplyvňuje zdravie?
Špargľa je mimoriadne nízkokalorická zelenina, pretože obsahuje len 18 kilokalórií na 100 g. Je to spôsobené tým, že pozostáva z 90 % z vody. Z tohto dôvodu je ideálna pre ľudí, ktorí držia redukčnú diétu a strážia si postavu.
Napriek vysokému obsahu vody má špargľa vysoký obsah živín. Jej konzumácia dodá telu okrem iného vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B. Je tiež mimoriadne bohatá na:
- meď
- selén
- fosfor
- mangán
- zinok
- železo
- draslík
- horčík
- vápnik
Okrem toho doplní chýbajúce aminokyseliny, saponíny, fenolové zlúčeniny a flavonoidy.
Pravidelná konzumácia špargle prospieva nášmu zdraviu. Prvou dôležitou vlastnosťou špargle je jej účinok proti starnutiu. Zlúčeniny a živiny spomaľujú proces starnutia a neutralizujú vplyv voľných radikálov. Majú teda detoxikačné vlastnosti, zabraňujú rozvoju rakoviny.
Špargľa môže mať pozitívny vplyv aj na funkciu mozgu. Môže za to vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu B12. Tieto zložky zlepšujú kognitívne funkcie tým, že podporujú učenie a pamäť. Kyselina listová ovplyvní aj fungovanie nervového systému a vývoj plodu. Preto by ju mali zaradiť do jedálnička tehotné ženy.
Okrem toho špargľa znižuje hladinu cukru v krvi, čím chráni pred cukrovkou typu 2. Zníži aj hladinu cholesterolu a krvný tlak. Pomáha aj pri nespavosti, infekcii močových ciest, plynatosti či nízkej imunite.
Koľko stojí špargľa?
V marci a v apríli 2024 sa cena špargle v obchodných reťazcoch pohybuje približne od 4,50 – 6,50 eur za 500g.
Ako pripraviť zelenú špargľu na večeru?
Zelená špargľa na večeru sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov. Okrem iného sa môže jesť aj surová. Vtedy si zachováva väčšinu vitamínov a minerálov. Môžete ju tiež variť, smažiť alebo dokonca piecť. Každá z týchto možností sa bude dobre hodiť ako príloha k večeri.
Ako variť špargľu?
Špargľa by sa mala variť vo vysokom hrnci, aby jej kvety bolo vidieť nad vodou. Previažte ju niťou a vložte do vriacej vody. Ak si vyberiete zelenú špargľu, pridajte do vody štipku soli a varte ju asi 4 minúty.
V prípade bielej špargle varte približne 15 minút. Dôležité je, aby ste do vody pre túto zeleninu nepridávali soľ. Po tomto čase by mala byť mäkká.
Ako pripraviť špargľu na panvici?
Špargľu opečte surovú na rozpálenom masle, kým nezhnedne. Zelenina pripravená v tejto forme by sa nemala osoliť. Skvele sa tak hodí k holandskej omáčke a vajíčkam.
Môže sa zelená špargľa konzumovať celá?
Zelená špargľa sa neje celá. Pred konzumáciou odstráňte drevnaté konce. Šupku odstránite aj pomocou bežnej škrabky na zeleninu. V prípade mladej sviežej zelenej špargle to však nie je potrebné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene
Čo jesť, aby schudnúť? Stačí zvýšiť príjem jednej ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.