10.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Emilia_Baczynska).
Na jar na lúkach a trávnikoch kvitnú púpavy, ktoré ich pokrývajú žltými kvetmi. Stojí za to ich nielen obdivovať, ale aj natrhať pár hláv na prípravu liečivého, domáceho sirupu proti prechladnutiu. Bude výborným a zdravým doplnkom napríklad k dezertom. Ako to spraviť? Dáme vám tip.
Púpava lekárska alebo tiež len púpava je mnohými ľuďmi považovaná za nepríjemnú burinu, pretože rastie na lúkach a trávnikoch. Používa sa však aj v bylinkárstve. Z rastliny sa dá pripraviť okrem iného aj lahodný a zdravý sirup, ktorý je domácim liekom okrem iného aj pri prechladnutí. Čo sa oplatí o tom vedieť a ako na to?
Púpava – charakteristika a využitie
Púpava je trváca rastlina s charakteristickým vzhľadom. Dosahuje výšku až 40-50 cm, má bezlisté, duté stonky a dlhé, kopijovité, perovito členité listy. Vytvára aj žlté alebo oranžové kvety.
Rastlina sa dá použiť napríklad na prípravu jarných šalátov, ale dajú sa z nej pripraviť aj obklady, nálevy či sirupy. Púpavový sirup môžeme pridať do čaju, zákuskov, palaciniek alebo pudingu. Najlepšie je vyrobiť si ho z kvetov nazbieraných na začiatku sezóny a použiť ako domáci liek na infekcie a prechladnutie.
Ako pripraviť púpavový sirup?
Na prípravu púpavového sirupu budete potrebovať nasledujúce zložky:
- asi 400 g dobre vyvinutých hlavičiek púpavy
- asi 1 kg cukru
- 1 liter vody
- šťava vytlačená z jedného citróna.
Kvety púpavy treba zbierať za suchého a slnečného dňa, pretože vtedy obsahujú viac zdravého peľu. Príprava sirupu je veľmi jednoduchá. Začneme tým, že všetky natrhané kvety dáme na noviny alebo kartón. Treba ich tam nechať dlho, aby vyliezol všetok možný hmyz.
Keď uplynie nejaký čas, vložte kvety do veľkého hrnca, jemne ich rozdrvte paličkou a potom ich zalejte vodou. Potom ich varte 30 minút na strednom ohni, potom pridajte citrónovú šťavu a zmes varte ďalšiu štvrťhodinu.
Hrniec odstavíme, roztok premiešame a prikryjeme gázou a potom necháme odležať na 24 hodín. Miestnosť by mala mať izbovú teplotu. Ak sa rozhodneme, že je v dome príliš teplo, môžeme hrniec s vývarom vložiť do chladničky. Po uplynutí tejto doby odvar sceďte, kvety vyhoďte. Zvyšná kvapalina by mala byť varená a pridaný cukor. Keď sa rozpustí, znížte plyn a tekutinu varte ďalších 30-45 minút.
Horúci sirup nalejte do pohárov a pevne ich uzavrite. Ďalším krokom je obrátiť ich hore nohami a prikryť dekou. Po úplnom vychladnutí ich môžeme premiestniť na suché tmavé miesto, kde počkajú na otvorenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto rýchlo vyhubíte púpavu. Váš trávnik získa veľkolepý vzhľad
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.