Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Záhrada,

Účinné spôsoby boja proti vijačke krušpánovej. Zbavte sa škodcu v okamihu

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yarygin). Vijačka krušpánová je jedným z najžravejších škodcov. Živí sa buxusom a dokáže zničiť celý ker už za niekoľko týždňov. Boj proti nej nie...

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yarygin).

Vijačka krušpánová je jedným z najžravejších škodcov. Živí sa buxusom a dokáže zničiť celý ker už za niekoľko týždňov. Boj proti nej nie je jednoduchý. Našťastie existujú domáce prostriedky proti vijačke krušpánovej, ktoré vám umožnia rýchlo sa jej zbaviť. Pozrite si recepty na účinné postreky proti vijačke krušpánovej.

Vijačka krušpánová môže zničiť celý krík v priebehu niekoľkých týždňov.
Foto: shutterstock.com/Yarygin

V ktorých mesiacoch útočí vijačka krušpánová?

Ako napovedá jeho názov, je to nočný motýľ s rozpätím krídel do 4 cm. Dá sa rozpoznať podľa hnedého sfarbenia krídel s filigránskym leskom a striebornými škvrnami v tvare mesiaca. Na Slovensku žije aj ďalší druh tohto škodcu s bielymi krídlami s hnedým lemom. Dospelé jedince je ťažké spozorovať, pretože sú aktívne v noci. Takisto nepredstavujú hrozbu pre krušpán. Živia sa najmä nektárom a rastlinnými šťavami.

Úplne inak je to s larvami a kuklami tohto motýľa. Práve ony spôsobujú najväčšie škody na kríkoch, pričom sa živia mladými listami a nezalesnenými výhonkami. Počas jednej sezóny môžu dospelé motýle vyviesť až štyri generácie. To vedie k úhynu krušpánov nielen vo vašej záhrade, ale aj v celom okolí.

Motýle sú aktívne od apríla do októbra a v tomto období by ste mali každý týždeň kontrolovať kríky v záhrade. Osobitnú pozornosť venujte hlbším listom. Práve na ich spodnú stranu kladú dospelé motýle vajíčka – malé, žlté s tmavou bodkou. Tu sa tiež začínajú živiť larvy a kukly. Ak si všimnete obhryzené listy a bielu priadzu na kríkoch – určite siahnite po osvedčených prostriedkoch proti vijačke krušpánovej.

Ak si všimnete obhryzené listy a bielu priadzu na kríkoch – určite siahnite po osvedčených prostriedkoch proti vijačke krušpánovej.
Foto: shutterstock.com/Lisa-S

Čo nemá rada vijačka krušpánová?

Ak chcete začať bojovať proti tomuto nenásytnému škodcovi, je užitočné vedieť, čo nemá vijačka rada. Medzi domáce prípravky patrí ocot, jedlá sóda a dokonca aj prostriedok na pranie, z ktorých pripravíte domáce postreky.

Keď larvy spadnú z krušpánu, zvyčajne sa im nepodarí vyliezť späť na ker, takže zahynú alebo sa stanú potravou pre svojich prirodzených nepriateľov. Z tohto dôvodu môžu fungovať aj akékoľvek mechanické prostriedky na zbavenie sa vijačky krušpánovej.

Ako zachrániť buxus pred vijačkou?

V záhradkárskych obchodoch nájdete mnoho chemických prípravkov na ochranu rastlín proti vijačke krušpánovej. Skôr ako však siahnete po hotových prípravkoch, oplatí sa vyskúšať domáce prostriedky proti vijačke.

Keď na kríkoch spozorujete príznaky žeru, rozprestrite pod napadnutý druh napríklad plastovú fóliu a potom krík silno potraste. To umožní larvám a kuklám opadnúť a vy škodcov rýchlo odstránite.

Hmyz môžete striasť aj silným prúdom vody, najlepšie z tlakového čističa. Nezabudnite sa dostať hlboko do krovia, kde sa často živia mladé larvy a dospelí kladú vajíčka.

Vrabec patrí medzi prirodzeného nepriateľa vijačky krušpánovej.
Foto: Pixabay/Ralphs_Fotos

Prirodzenými nepriateľmi vijačky krušpánovej sú vtáky: vrabce poľné, sýkorky veľké, vrabce domové a pinky. Ak ich chcete pozvať do záhrady, jednoducho zaveste na stromy hniezdne búdky.

Čo použiť na postrek proti vijačke krušpánovej?

K domácim prostriedkom na vijačky patria aj spreje z produktov dostupných v každej domácnosti. Oplatí sa ich používať a postriekať nimi napadnuté kríky. Vďaka prírodnému zloženiu môžete túto činnosť opakovať aj každých štrnásť dní. Prvý postrek by sa mal dokonca vykonať skoro na jar ako preventívne opatrenie, aby prebúdzajúci sa hmyz nenapadol ker.

Na vijačku účinne pôsobí prostriedok na umývanie riadu. Ak z neho chcete vyrobiť sprej, jednoducho ho pridajte do vody, jemne spenite a nalejte do rozprašovača.

Ďalším účinným produktom je ocot. Na vijačku pripravte postrek zmiešaním štyroch polievkových lyžíc octu s pol litrom vody a tromi polievkovými lyžicami repkového oleja. Takto pripravený roztok nalejte do rozprašovača a dôkladne ním postriekajte buxus.

Za vyskúšanie stojí aj jedlá sóda, ktorá môže byť účinná proti vijačke. Do 500 ml vody pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy. Na znehybnenie lariev môžete navyše pridať trochu prostriedku na umývanie riadu.

Sivé mydlo je účinné a bezpečné aj pre rastliny. Na vijačky pôsobí presne tak isto ako iné postreky pre domácnosť. Stačí nastrúhať 75 g mydla a rozpustiť ho v 5 litroch vody. Týmto roztokom dôkladne postriekajte celý krík.

Sivé mydlo nastrúhajte a rozpustite vo vode.
Foto: shutterstock/Svetlyachock

Po postreku kríka napadnutého vijačkou by mali larvy do niekoľkých hodín opadnúť z vetvičiek. Postrek možno opakovať počas celej aktívnej sezóny škodcu a tiež skoro na jar, aby sa zabránilo invázii.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rastliny napáda už v apríli. Nastrúhajte a pridajte do vody. Rýchlo tak vyženiete vijačku krušpánovú

Neobvyklý spôsob, ako sa vysporiadať s vijačkou krušpánovou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Blíži sa termín dôležitého úkonu. Nezmeškajte: levanduľa sa vám odvďačí krásnym vzhľadom

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelina Babii). Levanduľa je na Slovensku v posledných rokoch veľmi populárna. Má to svoj dôvod - táto rastlina vnáša…

Ak ste vysadili uhorky, musíte si to zapamätať. Urobte to a dôjdu vám poháre na zaváraniny

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana). Ako prerezávať skleníkové uhorky pre bohatú a zdravú úrodu? Uhorky sa v teplom a svetlom prostredí skleníka…

Papier na pečenie, fólia alebo plastové obaly? Mäsové výrobky takto skladujte a nebude slizké

05.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sergey Ryzhov). Ako skladovať mäsové výrobky, aby neboli slizké? Mnohí z nás ich uchovávajú vo obale, v ktorom sme…

Kúpte si takéto posteľné prádlo na leto. Udrží vás v chlade aj v horúcom počasí

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Breslavtsev Oleg). Horúce počasie môže byť únavné nielen cez deň, ale aj v noci. Ak teplota dostatočne neklesne, nemôžeme…

Nezabudnite na to pri zalievaní ruží. Budú kvitnúť až do prvých mrazov

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Ruže sú nápadné rastliny, ktoré sa pestujú v záhradách ako ich veľký okrasný prvok. Vďaka svojmu vzhľadu…

Auto Trendy

Aký je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou? Aký vplyv majú na váš motor

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Pravdepodobne ste si všimli, že väčšina čerpacích staníc ponúka v každom sortimente aspoň dva druhy paliva. Tu je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou a…

SUV odsúdené na úspech. Má všetko, dokonca aj ekologickú značku

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Na trh nedávno vstúpilo renovované SUV značky Ford. Vďaka novému modernému dizajnu karosérie, bohatej výbave a mechanickým možnostiam má Kuga potenciál zamiešať predajnými plánmi svojich…

Nový model Mona M03 debutuje. Ohromuje svojou technológiou a dokonale nízkou cenou

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o čínsky trh, k uvedeniu na trh dochádza tak často, že sa o ňom môže písať takmer denne.…

Nové SUV Cupra Terramar zachytené bez maskovania. Nový trhák VW Group už jazdí po cestách

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra od svojho oddelenia od značky Seat zaznamenáva vynikajúce predajné výsledky ako samostatná značka. Teraz na trh vstúpi úplne nové SUV, ktoré doplní portfólio španielskeho…

Volkswagen hovorí Porsche "nie". Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen čoraz agresívnejšie znižuje náklady. Tentoraz nemecká spoločnosť oznámila, že manažéri VW už nebudú môcť používať Porsche Panamera ako služobné vozidlo. Toto rozhodnutie sa týka…

Peugeot doplnil modelový rad 3008 o nový variant so spotrebou nižšou ako 1 liter benzínu na 100 km

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Úplne nová generácia Peugeotu 3008 bola predstavená minulý rok. Spočiatku bolo možné objednať len hybridný a plne elektrický variant. Teraz do ponuky pribudol plug-in variant…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov