11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Marináda na morčacie prsia je doplnkom, ktorý sa vám bude hodiť počas nadchádzajúcej grilovacej sezóny aj mimo nej. Marinovanie mäsa je proces, ktorý sa v kuchyni oplatí používať. Vďaka marinovaniu je mäso jemnejšie a aromatickejšie. Ako si pripraviť chutnú marinádu na morčacie prsia s použitím jednoduchých a ľahko dostupných surovín? Odporúčame.
Marináda na morčacie mäso – aké ingrediencie použiť?
Marinádu na morčacie mäso môžete pripraviť z rôznych druhov ingrediencií v závislosti od vašich chuťových preferencií a s ohľadom na to, čo nájdete vo svojej kuchyni. Dôležité je, že marináda na morčacie prsia môže mať viac alebo menej pikantnú chuť a môžeme použiť jednoduché prísady, ako je prírodný jogurt, med, olej, ako aj rôzne druhy byliniek, ktoré sa k hydinovému mäsu veľmi hodia.
Je potrebné vedieť, že marinovanie mäsa je postup, ktorý by sa nemal vynechať. Hoci sa v receptoch často uvádza, že mäso by sa malo v marináde ponechať niekoľko hodín alebo dokonca cez noc, ukazuje sa, že ponechanie kúska mäsa v marináde aj na kratší čas výrazne zlepšuje chuť pokrmu a robí mäso jemnejším a mäkším.
Recept na marinádu na morčacie prsia sa vám bude hodiť nielen počas grilovacej sezóny, ale aj pri príprave každodennej večere.Preto sa oplatí mať po ruke niekoľko osvedčených receptov, pretože sa vám to vyplatí v podobe chutného a šťavnatého mäsa na večeru, ktoré určite poteší chuťové poháriky členov domácnosti a hostí. Morčacie mäso je ľahko stráviteľné, preto sa odporúča pre ľudí so špeciálnymi diétami. Navyše je morčacie mäso bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, zinku a horčíka. Môže sa tepelne upravovať všetkými spôsobmi, napríklad vyprážaním, pečením, grilovaním alebo dusením. Pred samotným spracovaním mäsa sa však oplatí pripraviť marinádu na morčacie prsia alebo marinádu na morčacie stehno – podľa toho, aký kus mäsa máte. Nižšie uvádzame naše návrhy.
Marináda na morčacie filé s horčicou a medom
Marináda na morčacie filé sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi.Naším prvým návrhom je marináda na morčacie prsia s pridaním medu a horčice. Med a horčica je kombináciou sladkej a pikantnej chuti, ktorá sa výborne hodí k hydine a mimoriadne povzbudzuje chuťové poháriky. Na prípravu marinády na morčacie prsia budete potrebovať:
- 1 polievkovú lyžica horčice
- 1 PL medu
- 2 PL rastlinného oleja/olivového oleja
- 1 čajovú lyžičku granulovaného cesnaku
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 čajovú lyžičku sladkej papriky
- Štipku korenia
Spôsob prípravy:
Všetky ingrediencie na marinádu veľmi dobre premiešajte a potom vmasírujte do každého kúska mäsa. Pripravené filé vložte do sklenenej misy a prikryte. Odstavte aspoň na jednu hodinu. Pripravené mäso sa môže piecť (napr. v pekáči) alebo grilovať.
Marináda na morčacie mäso cez noc s prírodným jogurtom a zmesou korenia
Naším ďalším návrhom je marináda na morčacie mäso cez noc s prírodným jogurtom a zmesou korenín. Príprava marinády na mäso na báze prírodného jogurtu, kefíru alebo cmaru je postup, ktorý sa v kuchyni používa už roky. Mnohí kuchári sa domnievajú, že neexistuje dobrá marináda bez použitia kyslej zložky, ktorej úlohou je zjemniť mäso a urýchliť tepelnú úpravu. Na prípravu marinády na morčacie prsia použite:
- 100 ml prírodného cmaru
- 1 strúčik cesnaku
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku tymiánu
- 1 čajovú lyžičku rozmarínu
Spôsob prípravy:
Cesnak ošúpte a prelisujte. Všetky prísady na marinádu dajte do misky, zmiešajte a potom ju veľmi dôkladne votrite do mäsa. Filety vložte do sklenenej misy a prikryte. Pripravené mäso uložte na noc do chladničky. Približne 1 hodinu pred plánovaným pečením ho vyberte.
Pikantná marináda na morčacie stehno
Naším posledným návrhom je marináda na pikantné morčacie stehno. Tento typ marinády možno použiť aj na kuracie stehná. Pripravte si:
- 4 PL olivového oleja
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru
- ½ čajovej lyžičky feferónky
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Príprava:
Dajte ingrediencie na marinádu do misky a dôkladne premiešajte. Vložte mäso do marinády a veľmi dôkladne ju vmasírujte do každého stehna. Nechajte prikryté aspoň jednu hodinu. Potom môžete mäso grilovať alebo piecť v rúre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zbavte sa bežnej marinády. Táto vyhrá nad všetkým. Krídelká sú lepšie ako z KFC
Takýmto rebierkam neodolá žiadny gurmán. Jednoduchý recept, senzačný výsledok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.