11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Aphiwat chuangchoem).
Sezóna špargle sa pomaly blíži. V niektorých obchodoch je už k dispozícii, takže mnohí ľudia túžiaci po jarných chutiach podľahnú pokušeniu a vložia ju do košíka. Čo však robiť so špargľou, keď sa už ocitne v našej kuchyni? Existuje nespočetné množstvo možností, ale my sa dnes rozhodneme pre klasiku. Nenechajte sa však zmiasť, pretože táto verzia špargle chutí tak dobre, že sa nebudete môcť odtrhnúť od taniera.
Sezóna špargle je pomerne krátka. Jej vrchol je v máji a júni, ale prvé dodávky do obchodov môžete očakávať už v apríli. Nie je to ešte tá najchutnejšia špargľa, ale po dlhých mesiacoch chladu a tmy všetci túžime po niečom, čo sa nám spája s jarou a slnkom. A takéto asociácie v nás nepochybne vyvoláva sezónna zelenina.
Ak vás teda láka skorá zelená špargľa a premýšľate, ako ju pripraviť, máme pre vás ideálny recept. Ide o klasický recept na špargľu, ktorý si pravdepodobne obľúbi každý, kto má rád chuť tejto zeleniny. Podľa nás je to jedna z najlepších večerí alebo jedny z najlepších raňajok, aké boli kedy vymyslené.
Recept na zelenú špargľu. Vaša rodina vám zaň postaví sochu
Ingrediencie:
- zväzok zelenej špargle,
- vajce,
- 2 plátky parmskej šunky,
- niekoľko cherry paradajok,
- rastlinný olej,
- soľ a korenie.
Spôsob prípravy:
Špargľu opláchnite pod tečúcou vodou a odlomte drevnaté konce. Na panvici (najlepšie grilovacej) rozohrejte olej a položte naň špargľu. Špargľu opečte a nezabudnite ju otáčať. Tým sa zabezpečí rovnomerné opečenie zo všetkých strán. Mala by zhnednúť a zmäknúť.
Na misu položte sitko a rozklepnite naň vajce. V hrnci priveďte vodu do varu a keď trochu vychladne (asi na 80 °C), vložte do nej misu (ale inú ako tú, na ktorú ste položili sitko). Tým zabezpečíte, že vajce, ktoré sa chystáte uvariť, nebude mať kam uniknúť. Vajíčko opatrne preložte zo sitka do vody. Varte približne tri až štyri minúty.
Špargľu z panvice preložte na tanier. Obalte ju parmskou šunkou. Vajíčko opatrne vyberte z vody pomocou špachtle a položte ho na špargľu. Paradajky krátko opečte na panvici a potom ich položte na tanier vedľa špargle. Všetko podľa chuti osolíme a okoreníme. Špargľa sa môže podávať s hriankami alebo opečenou žemľou.
Tento recept na zelenú špargľu je síce klasický a jednoduchý na prípravu, ale poteší každú chuť. Keď ho raz ochutnáte, od taniera sa odtrhnete, až keď na ňom nezostane ani omrvinka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene
Pridajte na konci smaženia. Tento chlieb vo vajíčku je majstrovské dielo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.