12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Zdá sa, že príprava domácich nakladaných uhoriek je hračka. Stačí pridať kôpor, bobkový list, nové korenie, cesnak, chren a pripraviť tekutinu na nakladanie. Tento tradičný babičkovský recept je známy už dlho a používa sa dodnes. Ako sa ukázalo, stačí vynechať jeden malý detail, aby sa chuť uhoriek úplne pokazila. Tu sú najčastejšie chyby, ktoré sa pri ich nakladaní robia.
Najdôležitejšie je vybrať si správne vzorky
Nečakajte s nakladaním
Hneď ako si kúpite uhorky, urobte tak čo najskôr a zalejte ich studenou vodou hneď, ako ich prinesiete domov. Počkajte približne 6 hodín a pustite sa do nakladania!
Dávajte pozor na to, aký druh soli používate
Na nakladanie je vhodná jódovaná kamenná soľ. Na druhej strane, kuchynská soľ môže mať negatívny vplyv na proces kvasenia.
Nezabudnite používať správne korenie
Najčastejšie sa pridáva nové korenie, bobkový list a zrnká čierneho korenia. Je však dôležité nepreháňať ich množstvo. Dlhé ponechanie korenia vo vode môže spôsobiť, že uhorky po silážovaní zhorknú.
Dôležité je dobré umiestnenie uhoriek
Veľmi dôležité je aj umiestnenie uhoriek v nádobe. Vložte ich čo najtesnejšie vo zvislej polohe. Takto sa zabezpečí, že v nádobe nebudú plávať.
Sledujte hladinu vody v nádobách
Vody by malo byť toľko, aby boli všetky uhorky dôkladne pokryté. V opačnom prípade môžu začať plesnivieť. Je dobré pamätať na to, aby ste poháre nezaplavili až po vrch, pretože počas kvasenia sa uvoľňujú plyny. To môže spôsobiť, že nebudú držať pohromade a nádoba exploduje. Najlepšie je nádobu zaliať na 85-90 %.
Trik žien v domácnosti – štipka cukru
Mnohé ženy v domácnosti nevedia, že do nakladaných uhoriek treba pridať štipku cukru. To zabezpečí, že budú dobre konzervované a vydržia dlhšie.
Dôležité – správne skladovanie pohárov s uhorkami
Ďalšou chybou pri nakladaní je nesprávne skladovanie uhoriek. Aby proces nakladania prebiehal správne, mali by sa po uložení do pohárov skladovať pri izbovej teplote len 3 dni. Potom by sa mali premiestniť na chladnejšie miesto, kde sa teplota pohybuje okolo 15 stupňov C. Teplo podporuje kvasenie, ale aj rozkladné procesy. Príliš dlhé skladovanie uhoriek pri izbovej teplote môže viesť k ich znehodnoteniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladané uhorky – najjednoduchší recept. Pred nakladaním urobte jednu vec a nebudú mäkké a duté
Vysaďte uhorky v tomto termíne a vašu letnú úrodu vám budú závidieť všetci susedia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.