12.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Večera s kuracím mäsom v hlavnej úlohe je jednou z najobľúbenejších a často najrýchlejších možností. Tentoraz vám chceme ukázať recept na pečené stehná v lesklej glazúre. Sú šťavnaté, chrumkavé a vďaka ich vôni budete len ťažko odolávať ich konzumácii priamo z panvice.
Kuracie mäso sa môže podávať rôznymi spôsobmi. Najbežnejším spôsobom je však kúpiť si v obchode filé, ktoré potom nakrájate na kocky a pripravíte podľa vlastnej chuti. Táto možnosť je často najrýchlejšia, preto nie je prekvapením, že sa pre ňu rozhoduje veľa ľudí.
Pečené kurča šťavnaté a chrumkavé. Susedia budú bežať k dverám
Nezabudnite však, že kuracie mäso má aj iné chutné časti. Ich príprava zvyčajne trvá trochu dlhšie, ale keď vyskúšate recept, ktorý vám chceme ponúknuť, nebudete ľutovať, že ste si tentoraz na večeru museli počkať o niečo dlhšie.
Je to pečené kurča, konkrétne pečené stehná v lesklej, krásne vyzerajúcej glazúre. Na jeho prípravu toho naozaj veľa nepotrebujete. Všetko, čo potrebujete, je:
- kvalitné mäso,
- chilli omáčka,
- limetka, ktorá dodá jedlu osviežujúcu vôňu,
- zázvor, ktorý zvýrazní orientálnu chuť,
- korenie.
Hodiť sa bude aj panvica, ktorú možno vložiť do rúry (ak ju nemáte, môžete kuracie stehná namiesto panvice použiť pekáč). Takto pripravené kurča môžete podávať napríklad s ryžou, varenými zemiakmi alebo hranolkami. Mäso je šťavnaté, koža chrumkavá a vôňa privedie k vašim dverám aj suseda z horného poschodia.
Recept na kuracie mäso, ktoré sa rozplýva v ústach. Budete ho jesť priamo z panvice
Ingrediencie na jednu porciu:
- 2 kuracie stehná,
- limetka,
- kúsok zázvoru,
- pol šálky sladkej chilli omáčky,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
Rúru predhrejte na 205 stupňov Celzia. Stehná potrite soľou a korením. Vložte ich na panvicu a na miernom ohni ich smažte približne 20 minút. Koža by mala počas tejto doby získať peknú hnedú farbu.
Limetku umyte, nastrúhajte z nej kôru a potom z nej vytlačte šťavu. Nastrúhajte zázvor tak, aby ste ho mali asi jednu čajovú lyžičku. Zmiešajte ingrediencie v miske a pridajte chilli omáčku. Všetko opäť premiešajte.
Vyprážané stehná na chvíľu vyberte z panvice. Odlejte dve polievkové lyžice tuku, ktorý sa vyškvaril počas vyprážania, a zvyšok z panvice vylejte. Vráťte kurča na panvicu a polejte ho vopred pripravenou polevou z omáčky, limetky a zázvoru (nie však celú). Panvicu vložte do rúry. Približne po 10 minútach ich opäť polejte polevou. Stehná pečte, kým poleva nezačne karamelizovať, približne ďalších 10 minút.
Dĺžka smaženia aj pečenia stehien závisí od ich veľkosti. Menšie stehná sa budú piecť kratšie, väčšie dlhšie. Počas pečenia sa preto oplatí dbať na to, aby bolo mäso hotové a aby sa nevysušilo. Pomocou špeciálneho teplomera môžete tiež skontrolovať, či kurča dosiahlo 75 stupňov Celzia.
Kuracie mäso podávajte s ryžou, zemiakmi alebo hranolkami. Nezabudnite pridať aj obľúbenú zeleninu, ktorá bude skvelým doplnkom vašej večere.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľmi šťavnaté kurča, to dokážeš. Kľúčom je marináda, ale nie je to len o korení
Pečené kurča na nový spôsob. Keď ho takto nakrájate a naplníte prílohami, vyjde vám chutne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.