13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).
Jablkové lievance sú pre mnohých z nás veľmi príjemnou spomienkou na detstvo a nie je to inak ani u mňa. Moja babička Marienka robila tie najchutnejšie lievance a možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale nepoužívala droždie. Lievance však vyšli nadýchané a mäkké ako obláčik. Musím vám prezradiť recept.
Lievance podľa tohto receptu sú nadýchané, jemné a môžete si ich vychutnať už za pár minút. Recept je triviálny, ale triviálna chuť ich určite nebude definovať. Tieto lievance vám zlepšia náladu aj v ten najpochmúrnejší deň. Takže nečakajte a už si rozohrejte panvicu.
Jablkové lievance babičky Marienky
Ingrediencie:
- 2 plné šálky polohrubej múky,
- 1 veľké jablko,
- 2 šálky mlieka, najlepšie tučného mlieka,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 2-3 PL práškového cukru,
- plochá lyžica vanilkového cukru,
- štipka škorice,
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Jablká ošúpeme a nastrúhame. Preložíme do misky a posypeme vanilkovým cukrom. Potom zmiešame a odložíme bokom.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a tiež odložíme bokom. Vajíčka rozbijeme, bielka vyšľaháme do tuhej peny. Žĺtky zmiešame s mliekom. Postupne pridávame múku a miešame na nízkych otáčkach, kým nevznikne hladké cesto.
- Pridáme nastrúhané jablká a bielky. Dôkladne premiešajte, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili štruktúru peny.
- Na panvici rozohrejeme tuk. Hlbokou lyžicou dávajte časť cesta na lievance a na miernom ohni ich smažte z oboch strán dozlatista.
Lievance podávajte ihneď teplé posypané práškovým cukrom alebo vychladnuté s obľúbeným džemom. Možností je veľa a každá z nich je vynikajúca. Takáto chutná desiata alebo raňajky vám určite zlepšia náladu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.