14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk).
Marináda na kuracie mäso sa najčastejšie spája s grilovanými pokrmami, ale oplatí sa ju použiť aj na prípravu každodenných večerných jedál. Marinádu na kuracie mäso môžete pripraviť na základe surovín, ktoré máte bežne v kuchyni. Objavte niekoľko jednoduchých receptov na marinádu na kuracie mäso, vďaka ktorej bude vaša večera chutiť ako v špičkovej reštaurácii.
Marináda na grilované kurča a ďalšie
Máte záujem o marinádu na grilované, vyprážané, pečené alebo dusené kurča? Bez ohľadu na to, aký spôsob tepelnej úpravy si vyberiete, je dobré mäso pred prípravou pokrmu marinovať. Prečo? Vďaka tomuto procesu je mäso jemnejšie, krehkejšie a mäkšie. Dôležitá je aj chuť pokrmu, ktorú možno marinovaním zvýrazniť alebo posilniť.
Na prípravu marinády na kuracie mäso možno použiť rôzne druhy výrobkov. Najčastejšie sa používa olej, olivový olej, sójová omáčka, citrónová šťava, med, horčica a všetky druhy korenia. Časté je aj marinovanie mäsa v cmare, jogurte alebo kefíre. Mnohí kuchári sa domnievajú, že podstatou marinovania mäsa je práve pridanie kyslej zložky, vďaka ktorej mäso zmäkne, čím sa výrazne urýchli proces varenia. Marináda ovplyvňuje zadržiavanie šťavy vo vnútri mäsa, čo následne prispieva k zachovaniu šťavnatosti a zabraňuje prílišnému vysušeniu mäsa počas pečenia alebo grilovania. Už viete, prečo by ste si mali pripraviť marinádu na kuracie mäso. A ako ju pripraviť?
Marináda na pečené kurča s cmarom
Naším prvým návrhom je marináda na pečené kurča s pridaním cmaru. Recept môžete použiť nielen na kuracie, ale napríklad aj na morčacie mäso. Ako pripravíte marinádu na kuracie alebo morčacie mäso s použitím cmaru? Recept je triviálny a ľahko sa dodržiava aj pre neskúsených kuchárov. Začnime ingredienciami (nasledujúce prísady budú vhodné na približne 1,5-2 kg mäsa). Budete potrebovať:
- 1 l prírodného cmaru,
- 2 polievkové lyžice soli,
- 1/2 lyžičky cukru.
Spôsob prípravy:
Cmar nalejte do veľkej misy, pridajte soľ a cukor a všetko veľmi dobre premiešajte. Vložte kurča a obaľte ho v marináde, potom ho prikryte a uložte do chladničky. Kurča by malo zostať v marináde niekoľko hodín alebo cez noc. Nezabudnite mäso vybrať z chladničky aspoň hodinu pred pečením. Kurča tak získa izbovú teplotu, ktorá je dôležitá pre ďalšiu tepelnú úpravu. Po uplynutí času marinovania vyberte kurča z misky, odstráňte prebytočnú marinádu a upečte. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 minút, potom znížte teplotu na 200 stupňov a pečte ďalších 45 – 50 minút.
Marináda na kuracie stehná s osobitým nádychom
Ďalší recept predstavuje marináda na kuracie stehná s pikantnými prísadami. Tá bude ideálna pre milovníkov výrazných chutí. Na 10 kuracích stehien pripravte:
- 10 polievkových lyžíc olivového oleja,
- 10 polievkových lyžíc sójovej omáčky,
- 2 polievkové lyžice medu,
- 1 PL horčice,
- 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru,
- ½ čajovej lyžičky feferónky.
Spôsob prípravy:
Všetky zložky marinády veľmi dobre premiešajte a potom ich naneste na každé stehno. Aby ste to uľahčili a rovnomerne rozdelili marinádu, môžete nádobu s mäsom pevne uzavrieť a niekoľkokrát ňou silno zatriasť. Mäso by malo zostať v marináde aspoň jednu hodinu. Ak plánujete pokrm pripraviť hneď, nemusíte mäso ukladať do chladničky – stačí položiť nádobu s marinovaným mäsom na kuchynskú linku. Takto pripravené kuracie stehná môžete grilovať alebo piecť v rúre (čas pečenia – približne 40 minút pri teplote 200 stupňov).
Marináda na kuracie prsia s bylinkami
Posledný recept na marinádu na kuracie prsia v našom zozname sa veľmi dobre hodí na hydinové mäso. Na jedno dvojité kuracie filé pripravte:
- 5 PL olivového oleja,
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky,
- 1 čajová lyžička rozmarínu,
- 1 čajová lyžička tymiánu,
- 1 čajová lyžička majoránky.
Spôsob prípravy:
Vo veľkej miske zmiešajte všetky prísady na marinádu. Do misky vložte kuracie filé a veľmi dôkladne ich obaľte v pripravenej marináde. Odstavte aspoň na hodinu (podobne ako v predchádzajúcom recepte – ak mäso pripravujete ihneď, nemusíte ho dávať do chladničky). Mäso vyberte z misky a odstráňte prebytočnú marinádu (dávajte pozor, aby sa korenie počas ďalšej prípravy nepripálilo). Mäso ugrilujte, napr. na grilovacej panvici alebo na elektrickom grile.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľmi šťavnaté kurča, to dokážeš. Kľúčom je marináda, ale nie je to len o korení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.