Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Marinovanie – čo to je a prečo sa robí? Čo sa môže marinovať?

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk). Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb...

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ivabalk).

Marinovanie potravín je určite známe väčšine z nás, ale čo vlastne zahŕňa? Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť? Vďaka marinovaniu budete môcť pripraviť vynikajúce jedlá na májové sviatky, preto si určite prečítajte nášho sprievodcu.

Ktoré ingrediencie sú najlepšie na marinovanie mäsa na grile alebo húb a ktorým sa treba vyhnúť?
Foto: pixabay/ivabalk

Čo je marinovanie? Čo táto metóda zahŕňa?

Prečo marinovať? A čo to vlastne znamená – „marinovanie“? Marinovanie je spôsob konzervovania potravín, najmä mäsa, húb, zeleniny a ovocia. Na marinovanie sa väčšinou používa olej, ocot a korenie (napr. nové korenie, bobkový list), ale často aj med, jogurt a horčica. Často sa marinuje aj mäso určené na varenie.

Ako urýchliť marinovanie?

Marinovanie je spojené so zdĺhavým procesom. Ako ho možno urýchliť? Recepty na gurmánske večere často obsahujú radu pripraviť marinádu v dostatočnom predstihu a nechať v nej mäso niekoľko hodín alebo dokonca cez noc. Nie vždy však máme na to čas. Marinády by ste sa však nemali zrieknuť, pretože aj krátke „odpočívanie“ mäsa v marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším. Platí to najmä pre malé kúsky mäsa, ktoré stačí marinovať 30 minút pred vyprážaním alebo pečením.

Marináde zvýši chuť pokrmu a urobí ho aromatickejším a výraznejším.
Foto: shutterstock/Slatan

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať?

Ako dlho by sa malo kurča na grilovanie marinovať? Marinovanie zvýrazní chuť mäsa a urobí ho jemnejším. Ak plánujete grilovanie, môžete si vopred premyslieť marinádu na mäso a podľa toho ju pripraviť. Kuracie mäso môžete marinovať niekoľko hodín pred grilovaním (nie však dlhšie ako 12 hodín). Ak plánujete grilovanie večer, stačí kuracie stehná marinovať ráno.

Marináda na kuracie stehná – návrh na 1. máj

Nižšie je uvedený návrh marinády na pikantnú verziu kuracích stehien. Na približne 1 kg kuracích stehien pripravte marinádu z nasledujúcich prísad:

  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 1 PL horčice,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička sušeného cesnaku,
  • 1 polievková lyžica medu,
  • 3 PL citrónovej šťavy,
  • korenie: 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička korenia, 1 čajová lyžička sladkej papriky, 1 čajová lyžička pálivej papriky, 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu.
Pikantná verzia marinovaných kuracích stehien.
Foto: pixabay/Bernhard1960

Marinovanie mäsa na pečenie – aké ingrediencie vybrať?

Na marinovanie mäsa možno použiť rôzne prísady, ale je potrebné mať na pamäti typ mäsa, ktoré chcete marinovať. Na hydinové mäso (kuracie, morčacie) sa hodí marináda s množstvom korenín (napr. rozmarín, tymian, sušená bazalka), hovädzie mäso sa bude cítiť dobre v marináde z whisky alebo sójovej omáčky a bravčové mäso v mede.

Tymian patrí medzi bylinky, ktoré sa hodia na marinovanie.
Foto: shutterstock/Dream79

Čo dáva marinovanie v mlieku/jogurte? Prečo je lepšie zvoliť jogurt?

V receptoch na marinády sa často používa mlieko alebo biely jogurt. Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie. Namáčanie mäsa do mlieka je trik, ktorý sa používa už mnoho rokov. V poslednom čase sa však objavujú tvrdenia, že táto metóda môže byť zdraviu nebezpečná (mlieko urýchľuje proces hnitia mäsa), preto je lepšie namiesto mlieka zvoliť jogurt alebo kefír.

kuracie mäso v jogurtovej marináde
Aký je prínos marinovania v mlieku/jogurte? Kusy mäsa, ktoré si pred tepelnou úpravou v tomto druhu marinády „oddýchnu“, sú jemnejšie.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Cesnak marinovaný v oleji – chutný doplnok k rýchlemu občerstveniu

Možno nie veľmi obľúbený, ale určite stojí za vyskúšanie, je cesnak marinovaný v oleji. Môžete ho použiť napríklad ako posýpku na pizzu alebo predjedlo na špáradlá. Ako pripraviť cesnak marinovaný v oleji? Pripravte si:

  • 3 cibuľky cesnaku,
  • ¼ šálky octu,
  • ½ šálky vody,
  • ¼ čajovej lyžičky soli,
  • ¼ čajovej lyžičky cukru.

Spôsob prípravy:

Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte cukor a soľ. Priveďte do varu a po niekoľkých minútach pridajte cesnak, ktorý ste predtým ošúpali a rozdelili na strúčiky. Cesnak varte ďalšie 3 – 4 minúty a potom ho vložte do sterilizovanej nádoby a pevne uzavrite.

Ako dlho variť huby na marinovanie?

Ďalšou pochúťkou, ktorú máte radi v marinovanej verzii, sú lesné huby. Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri. Na marinovanie sú vhodné rôzne druhy húb, ako napríklad hríby, kuriatka, rýdziky, suchohríby a podpňovky. Viete, ako marinovať lesné huby? Ako dlho by ste mali variť huby na marinovanie?

Marinované huby sú jednou z najobľúbenejších príloh ku grilovaným jedlám alebo večeri.
Foto: pixabay/Alexei_other

Pred marinovaním je potrebné huby veľmi dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a potom ich chvíľu povariť v hrnci s osolenou vodou. Ako dlho je to „chvíľka“? Ako dlho sa majú huby variť na marinovanie, závisí od druhu húb. Ak máte napríklad kuriatka alebo hríby, varte ich približne 5 minút, masliaky by sa mali variť približne 7 minút a rýdziky až 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Banálne jednoduché ingrediencie marinády na kuracie mäso spôsobia, že sa domácnosť bude cítiť ako v reštaurácii

Tu je recept na marinádu na bravčovú krkovičku, ktorá je užitočná v každej kuchyni. Dôležité sú pomery


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo namiesto chleba na raňajky? Žiadne miešané vajíčka. Takáto „miska zdravia“ vás zasýti na niekoľko hodín

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mycleverway). Raňajky sa považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Hľadáte nápad na zdravé raňajky? Väčšina ľudí si vyberá osvedčené možnosti. Sendviče,…

V tejto časti kurčaťa sa vyskytujú parazity a baktérie. Nikdy by sa nemala dostať na váš tanier

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlyk). Pečené prsia, pečené stehná alebo krídla sú nebom v ústach. Kuracie mäso je jedným z najobľúbenejších druhov mäsa,…

Žiadne strúhanie ani mlátenie. Tento recept na zeleninové rezne mi raz prezradila moja babička kuchárka.

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ollphotograph). Rezne sú jedným z najobľúbenejších jedál podávaných na slovenských stoloch. Zvyčajne sa pripravujú na mäsovom základe, ale musíme…

Vždy som robila recept na piškótový koláč zle. Teraz robím tento krok a vyjde to perfektne

4.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Ako pripraviť dobrý piškótový koláč? Nie je to vôbec ťažké, len musíte poznať šikovný spôsob, ktorý skúsené…

Zoberte ich z kríka alebo kúpte na trhu a potom ich položte na krehké cesto. Toto je lahodný letný dezert

04.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich). Nekonečné teplo a žiariace slnko nás nabáda k tomu, aby sme pripravovali jedlá a dezerty, ktoré…

Auto Trendy

Aký je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou? Aký vplyv majú na váš motor

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Pravdepodobne ste si všimli, že väčšina čerpacích staníc ponúka v každom sortimente aspoň dva druhy paliva. Tu je rozdiel medzi štandardnou a prémiovou naftou a…

SUV odsúdené na úspech. Má všetko, dokonca aj ekologickú značku

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Na trh nedávno vstúpilo renovované SUV značky Ford. Vďaka novému modernému dizajnu karosérie, bohatej výbave a mechanickým možnostiam má Kuga potenciál zamiešať predajnými plánmi svojich…

Nový model Mona M03 debutuje. Ohromuje svojou technológiou a dokonale nízkou cenou

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že pokiaľ ide o čínsky trh, k uvedeniu na trh dochádza tak často, že sa o ňom môže písať takmer denne.…

Nové SUV Cupra Terramar zachytené bez maskovania. Nový trhák VW Group už jazdí po cestách

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra od svojho oddelenia od značky Seat zaznamenáva vynikajúce predajné výsledky ako samostatná značka. Teraz na trh vstúpi úplne nové SUV, ktoré doplní portfólio španielskeho…

Volkswagen hovorí Porsche "nie". Prekvapivé rozhodnutie nemeckého giganta

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen čoraz agresívnejšie znižuje náklady. Tentoraz nemecká spoločnosť oznámila, že manažéri VW už nebudú môcť používať Porsche Panamera ako služobné vozidlo. Toto rozhodnutie sa týka…

Peugeot doplnil modelový rad 3008 o nový variant so spotrebou nižšou ako 1 liter benzínu na 100 km

5.7.2024 Redakcia Auto trendy - Úplne nová generácia Peugeotu 3008 bola predstavená minulý rok. Spočiatku bolo možné objednať len hybridný a plne elektrický variant. Teraz do ponuky pribudol plug-in variant…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov