16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/muss_das_so).
Šumenie vĺn, horúce slnečné lúče na pokožke a chrumkanie sladkých vaflí sú tie najlepšie spomienky na dovolenku. Najobľúbenejšie sú určite tie s práškovým cukrom, šľahačkou alebo ovocím. Doma sa však dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov.
Naučte sa tajomstvo nadýchaných a chrumkavých vaflí u vás doma a vyskúšajte zaujímavé kombinácie, aby ste vytvorili nový dezert, ktorý si získa srdcia všetkých členov domácnosti, najmä detí. Už máte vaflovač a urobili ste prvé pokusy, ale vafle stále nie sú ako z krabice? Nevzdávajte sa a zistite, čo sa mohlo pokaziť.
Niekoľko jednoduchých pravidiel pre úspešné vafle
Celý proces je dobré začať predhriatím stroja. Predtým, ako doň nalejete cesto, dobre skontrolujte teplotu. Pri prehriatej sa môžu vafle prilepiť a pri príliš nízkej budú vafle v strede surové. Najlepšie je nastaviť teplotu na 190 stupňov C. Pred nanášaním každej dávky cesta je vždy dobré namastiť dosky prístroja. Dôležité je tiež pamätať na to, že každý vaflovač funguje inak, preto sa pred pečením oplatí skontrolovať čas pečenia odporúčaný výrobcom v návode. Najbežnejší čas pečenia vaflí sú tri až štyri minúty, pričom slabšie modely potrebujú až 10 minút.
Faktorom, ktorý prispieva k príliš rýchlemu pripáleniu vaflí, je zvyčajne príliš veľa cukru v cestíčku. Pripáleniu sa dá predísť tak, že spotrebič zakaždým utriete papierovou utierkou. Pridaním väčšieho množstva oleja do cesta sa cesto stane pružnejším a stratí svoju lepivosť, a to zabezpečí, že vafle by sa nemali prilepiť.
Prísady na tradičné cesto
- 1,5 šálky celozrnnej múky,
- pohár mlieka,
- 4 vajcia,
- 5 lyžíc masla alebo oleja,
- 2 lyžice cukru
- štipka soli,
- voliteľne: pol čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Najdôležitejšie je cesto. Vajcia pridané do cesta by mali mať izbovú teplotu. Studené bielky, aj keď sú vyšľahané na tuhý sneh, sa s ostatnými prísadami dobre nezmiešajú a koláč sa jednoducho prepadne. Ak chcete, aby bol koláč nadýchanejší, použite prášok do pečiva a zmiešajte ho v miske s múkou. Vajíčka rozdeľte na bielok a žĺtok. Počas šľahania bielka pridajte štipku soli a šľahajte do tuha. Žĺtky zmiešajte s cukrom a vyšľahajte na homogénnu hmotu. Do misy s múkou a práškom do pečiva pridajte mlieko, rozpustené maslo alebo olej a žĺtkovo-cukrovú zmes. Dobre premiešajte. Do cesta pridajte vyšľahané bielky a jemne premiešajte.
Vaflovač počas vyprážania neotvárajte, pretože surové cesto vo vnútri sa môže rozdeliť. Po usmažení vyberte vafle na mriežku, aby vychladli. V opačnom prípade sa v nich udrží vlhkosť a nakoniec budú mať gumovú konzistenciu.
Vafle sa výborne hodia na sladké dezerty aj suché občerstvenie. Môžete ich pripraviť z akejkoľvek múky, slaných alebo sladkých ovsených vločiek. Obmedzuje vás len vaša fantázia. Skúste pridať niektoré nezvyčajné prísady a vytvorte zaujímavé sladké vafle.
Čokoládové vafle s banánmi a nutellou – alternatíva klasických vaflí
Zloženie:
- 40 g horkého kakaa,
- 200 g pšeničnej múky,
- 5 g prášku do pečiva,
- 3 g sódy bikarbóny,
- 1 g soli (štipka),
- 3 g mletej škorice,
- 100 g horkej čokolády,
- 50 g cukru,
- 150 g vajec (3 vajcia),
- 60 g masla,
- 250 ml cmaru,
- Nutella,
- 2 banány.
Príprava:
V miske zmiešajte: kakao, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Pridajte cmar a rozpustené maslo, premiešajte a na niekoľko minút odstavte. Do zmesi pridajte žĺtky oddelené od bielkov a nastrúhanú čokoládu. Bielka a cukor vyšľahajte do tuhej peny, pridajte do zmesi a jemne premiešajte. Hotové vafle potrite nutellou a plátkami banánu a môžete začať!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť vafle tak, aby všetkým padla sánka? Vezmite zeleninu, ktorá je ešte v obchodoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.