17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/scottgardner).
Ako všetko, čoho je nadbytok, aj cholesterol môže škodiť, najmä ak telo nepracuje správne. Jeho zdrojom však nie je len masť, tučné mäso alebo vyprážané šišky. Ktoré potraviny obsahujú najviac cholesterolu? Niektoré položky na zozname vás možno prekvapia.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je vážny zdravotný problém, ktorý môže zvýšiť riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Zároveň však zohráva v organizme dôležitú úlohu. Je stavebným prvkom buniek, pomáha pri trávení tukov, pomáha pri syntéze vitamínu D3 a hormónov vrátane progesterónu a estrogénu a je nevyhnutný pre správne fungovanie mozgu a nervových buniek. Zdraví jedinci nemusia obmedzovať výrobky zo „zakázaného zoznamu“. Kľúčom k úspechu je však stále vyvážená strava. Problém s cholesterolom vo výrobkoch vzniká vtedy, keď telo nefunguje správne a ani to, čo jeme, nepatrí medzi najzdravšie. Avšak aj výrobky, ktoré sa bežne považujú za zdravé, obsahujú veľa cholesterolu.
Sú to skutočné „cholesterolové bomby“. Nielen vyprážané potraviny
Ľuďom s metabolickými poruchami alebo kardiovaskulárnymi ochoreniami lekár často hovorí, aby v strave obmedzili potraviny obsahujúce cholesterol. Väčšina zdravých ľudí sa mu však vyhýbať nemusí, pretože telo by si malo jeho hladinu kompenzovať samo. Zoznamu „cholesterolových bômb“, ktoré upchávajú žily, dominuje tučné mäso, ale nie je jediné, na ktoré by ste si mali dávať pozor.
Určite by ste si mali dávať pozor na vyprážané jedlá, najmä na tuku. Môžu obsahovať škodlivé transmastné kyseliny a sú tiež vysokokalorické. Je tiež lepšie vyhýbať sa rýchlemu občerstveniu, vysoko spracovaným potravinám vrátane údenín, slaniny alebo klobás, ako aj sladkým pochutinám, ako je zmrzlina, sušienky a koláče. Nielenže obsahujú veľké množstvo cukru a sú vysokokalorické, ale majú aj vysoký obsah cholesterolu.
Čo obsahuje veľa cholesterolu? Dokonca aj výrobky považované za zdravé sú na zozname
Cholesterol sa však nachádza aj vo výrobkoch, ktoré sa bežne považujú za zdravé. Práve tu sa nachádza vajcia. Bohaté na živiny, bielkoviny, vitamíny a kompletné aminokyseliny, 50 g porcia (t. j. jedno veľké vajce) obsahuje až 207 mg cholesterolu. Znamená to, že by ste sa mali vajciam vyhýbať ako moru? Naopak, treba mať na pamäti mieru. Podľa odporúčaní WHO môžu zdraví ľudia zjesť približne 12 vajec týždenne. Niektorí odborníci na výživu idú ešte ďalej a odporúčajú konzumovať dve vajcia denne. Čo obsahuje veľa cholesterolu?
- tvrdý syr (83 mg v 100 g),
- vnútornosti (pečeň: 380 mg v 100 g)
- sardinky (142 mg v 100 g),
- plnotučný jogurt (30 mg v 250 g porcii),
- olej z treščej pečene (570 mg v 100 g),
- údený úhor (140 mg v 100 g).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zvyšuje káva cholesterol? Vedci nepochybujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.