19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana).
Mnohí ľudia sa rozhodnú pestovať uhorky, pretože ide o zeleninu, ktorá je jenoduchá na pestovanie, hoci môže byť sama o sebe náročná. Preto sa o ne oplatí dobre starať. Na vypestovanie dobrej úrody sa odporúča používať domáce hnojivo. Ako ho však vyrobiť? Tu je niekoľko tipov.
Sezóna slovenských šalátových uhoriek sa začína v júni a trvá do októbra, ale najlepší čas na ich výsadbu je koncom apríla a v máji. Toto domáce hnojivo sa oplatí použiť hneď po vysadení uhoriek. Budete prekvapení.
Recept na domáce hnojivo na uhorky. Oplatí sa ho použiť hneď
Hnojivo so sódou bikarbónou sa môže použiť hneď. A určite sa to oplatí, pretože vďaka nemu vaše uhorky porastú veľké a pevné. Jeho príprava je jednoduchá. Použite 10 gramov jedlej sódy na liter vody. Keď sa jedlá sóda vo vode rozpustí, zalejte ňou uhorky.
Toto hnojivo môžeme použiť aj ako postrek. Rozpustite 10 g sódy v litri vody a každých 10 dní postriekajte napadnuté listy. Tým sa zbavíte múčnatky na listoch uhoriek.
Domáce hnojivo na uhorky – recept. Prísady, ktoré máte doma
Na výrobu ďalšieho hnojiva potrebujete ingrediencie, ktoré už určite máte v kuchyni. Sú to voda, jedlá sóda a kurkuma. Spôsob prípravy je strašne jednoduchý ako pri vyššie uvedenom recepte. Stačí, ak do nádoby alebo vedra nalejete pol litra prevarenej vody, pridáme čajovú lyžičku kurkumy a polievkovú lyžicu jedlej sódy. Prísady musíme premiešať a tekutinu nechať stáť približne dve hodiny. Potom ju musíme zriediť tromi litrami prevarenej vody. Hnojivo aplikujeme každých 10 až 12 dní.
Kurkuma má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, čím chráni rastliny pred chorobami. Na druhej strane je jedlá sóda vynikajúcou bariérou, ktorá chráni rastlinu pred škodcami. Chráni uhorky pred mšicami, belorítkami a všetkými druhmi roztočov, ktoré majú negatívny vplyv na rastlinu. Okrem toho jedlá sóda zabraňuje rastu burín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden trik, ktorý zmení konzervy. Ľahko solené uhorky budú tvrdé a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.