20.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simonidadj).
Niektoré jedlá si rýchlo získajú našu pozornosť a stanú sa našimi obľúbenými. Táto polievka je už roky na zoznamoch tých najchutnejších a málokto by s tým nesúhlasil. Vieme, že bez ohľadu na to, kedy ju pripravíte, hostia, ktorí ju zjedia, budú potešení.
V slovenskej kuchyni je množstvo polievok, ktoré svojou chuťou uchvátia aj ich najväčších odporcov. Navrchu je, samozrejme, vývar a hneď za ním vidieť paradajkovú, gulášovú a podobne. Existuje však ešte jedna špecialita, ktorú niektorí považujú za najlepšiu zo všetkých. Nižšie nájdete recept, ktorý vždy funguje.
Karfiolová polievka je na slovenských stoloch známa už od nepamäti. Je chutná, aromatická a jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Toto jedlo dokáže pokaziť len málokto, a ak áno, musí to byť teda nešťastná náhoda. Niektorí ľudia veria, že už chutné jedlo môže byť však ešte chutnejšie. Ako?
Všetko je to o triku s panvicou. V klasickom recepte sa všetka zelenina varí priamo v hrnci s vodou. Niektorí ľudia ju však pred tým radšej vyprážajú. Podľa ich názoru to teda prináša viac chuti a polievka sa stáva lepšou.
Recept na karfiolovú polievku
Ingrediencie
- 1 veľký karfiol,
- 2 mrkvy,
- koreň petržlenu,
- polovica zeleru,
- pol cibule,
- zrnká nového korenia,
- bobkové listy,
- 6 veľkých zemiakov,
- petržlen,
- smotana 18%,
- soľ,
- čierne korenie.
Spôsob prípravy
- Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a tiež ich umyjeme.
- Do väčšieho hrnca nalejte 1,5 litra vody, pridajte mrkvu, zeler a petržlen, pridajte niekoľko guľôčok nového korenia a niekoľko bobkových listov. Všetko varte na strednom ohni asi 25 minút.
- Po uplynutí tejto doby pridáme nakrájaný karfiol a zemiaky. Cibuľu ošúpeme a opražíme na ohni, tiež pridáme do vývaru. Suroviny varte ďalších 15 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, polievku dochutíme soľou a korením. Do misky nalejeme naberačku vývaru a zmiešame s tromi lyžicami kyslej smotany. Výslednú zmes nalejte do vývaru za stáleho miešania.
- Nakoniec jedlo ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame teplé s čerstvým chlebom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjarnejšia polievka, akú som kedy videla. Šťaveľová polievka sa môže schovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.