20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann1bel).
Hľadáte dobrý nápad na obed, ktorý vám dodá energiu? Alebo vám chýba inšpirácia na večeru, po ktorej bude zaspávanie hračka? Pozrite sa na recepty, ktoré v minulosti kraľovali a dnes si ich mnohí jednoznačne spájajú s časmi detstva. Je čas spomenúť si na mliečnu polievku, ktorej cenné vlastnosti si nie vždy uvedomujeme.
V socialistickom Československu vládla mliečna polievka
Hoci mliečne jedlá boli súčasťou jedálnička našich predkov po stáročia, mliečna polievka sa do pamäti ľudí zapísala predovšetkým ako komunistické jedlo. Najčastejšie sa podávala v školských jedálňach alebo závodných kuchyniach.
Hoci si ju niektorí spájajú s nutričným nutným zlom, v dospelosti sa oplatí vrátiť sa k starým receptom. O to viac, že mliečna polievka je hodnotným jedlom, ktoré sa dá rýchlo pripraviť a zvyšky z iných jedál sa dajú príležitostne využiť.
S čím podávať mliečnu polievku? Existuje nespočetné množstvo možností
Môže sa podávať buď na slano, alebo na sladko – častejší je pravdepodobne druhý variant. Na doplnenie pokrmu možno použiť krúpy (napr. krupicové halušky, proso, kukuricu; niektorí ľudia volia aj jačmeň alebo pohánku).
Skvelým spôsobom, ako využiť kuchynské zvyšky, je pripraviť mliečnu polievku s cestovinami alebo ryžou – tieto potraviny môžete uvariť čerstvé alebo použiť zvyšky z večere. Tu je spôsob, ako ušetriť nielen finančné prostriedky, ale aj čas. Ak však máte trochu viac času, oživte si chute svojho detstva a pripravte si pokrm s kultovými liatymi haluškami.
Recept na mliečnu polievku s liatym cestom a nádychom nostalgie
Navrhovaný recept a množstvo ingrediencií stačí na prípravu dvoch porcií. Ak chcete podávať slanú mliečnu polievku, do zoznamu potrebných ingrediencií uveďte štipku soli. Ak dávate prednosť sladkému variantu, pridajte do mlieka čajovú lyžičku vanilkového cukru.
Ingrediencie:
- 3 šálky mlieka
- 2 stredne veľké vajcia
- 5 polievkových lyžíc pšeničnej múky
- soľ alebo cukor – podľa vašich preferencií
Príprava:
Začnite tým, že si pripravíte liate cesto do mliečnej polievky. Na tento účel nasypte múku do misky a potom do nej zašľahajte vajcia. Miešajte ich, kým nezískate hladké cesto. Užitočná bude metlička, prípadne môžete použiť mixér. Konečná konzistencia by mala byť hustejšia ako palacinkové cesto.
V malom hrnci priveďte mlieko do varu a pridajte vybrané korenie. Znížte výkon variča – mlieko by malo stále vrieť, ale na miernom ohni. Začnite pomaly prilievať cesto tenkým pramienkom. Po chvíli by malo začať stúpať a stať sa nadýchaným. Po minúte zmes premiešajte. Varte ešte dve minúty a je hotovo. Tradičná mliečna polievka s liatym cestom sa najlepšie podáva teplá.
Jedzte na obed alebo večeru
Najlepšie sa hodí ako jedlo podávané na obed alebo večer. Mliečna polievka s prísadami je skutočnou vzpruhou na doplnenie energie. Možno ju však konzumovať aj v čase večere – mlieko je tradičným spôsobom upokojenia nervov a uľahčenia zaspávania.
Prospešné vlastnosti mliečnej polievky tým nekončia. Zvyčajne sa pripravuje z tučného mlieka, ktoré je pokladnicou konjugovanej kyseliny linolovej – látky, ktorá podporuje imunitu, má protizápalové a protirakovinové účinky a tiež pomáha znižovať krvný tlak a brzdí rozvoj aterosklerózy.
Navyše je výborným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika, ktorý je dôležitý nielen pre silné kosti a zuby. Je zodpovedný aj za správnu činnosť srdca. Konzumácia mliečnej polievky dodá telu fosfor, ktorý zohráva dôležitú úlohu v metabolických procesoch, a horčík – nevyhnutný pre pohodu, funkciu mozgu a svalov. Trochu zabudnutý pokrm je tiež zdrojom vitamínu A a E. Táto kombinácia má priaznivý vplyv na vzhľad pokožky, ktorá sa stáva pružnou a žiarivou. Má tiež pozitívny vplyv na zrak a prevenciu vzniku krvných zrazenín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď sa mi nechce stáť pri hrnci, uvarím si túto polievku. Je krémová a chutná
Šampiňónová polievka v úplne novej verzii. Takúto nepodáva žiadny člen rodiny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.