20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/denio109).
Baza čierna je jedinečná rastlina, ktorá je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Z jej šťavnatých plodov možno pripraviť chutný džem, sirup a šťavu, ktoré sú skutočným pokladom zdravia. Tu sa dozviete, prečo sa ju oplatí piť.
Čierna baza vo varení a tradičnej medicíne. Čo z nej môžete pripraviť?
Baza čierna sa v tradičnej medicíne používa už stáročia. Už v staroveku Rimania a Gréci používali jej plody a kvety na liečebné účely. Časom sa rastlina rozšírila po celej Európe vrátane Slovenska. Nájdete ju v lesoch, na poliach, v blízkosti budov a, samozrejme, v domácich záhradách.
Baza kvitne v máji a júni. Spoznáte ju podľa drobných bielych kvetov, ktoré sú zviazané v strapcoch. Plody zasa dozrievajú koncom augusta a začiatkom septembra.
Najčastejšie sa používajú kvety a plody bazy čiernej. Z kvetov sa môže pripraviť nálev, sirup alebo zdraviu prospešný ocot. Z plodov sa dá vyrobiť šťava, tinktúra alebo džem.
Čierna baza – aké sú jej vlastnosti a výživové hodnoty?
Šťava z bazy čiernej je skutočná vitamínová bomba. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C, K a vitamínov skupiny B, takže posilňuje váš imunitný systém, podporuje činnosť mozgu, posilňuje kosti a prispieva k zdravému vzhľadu pokožky, vlasov a nechtov.
Baza čierna je tiež dobrým zdrojom fenolových kyselín a flavonolov vrátane kvercetínu, kemferolu a izoramnetínu, ktoré majú tiež antioxidačné vlastnosti a poskytujú ochranu pred poškodením voľnými radikálmi.
Konzumácia šťavy z bazy čiernej má mnoho zdravotných výhod. Pomáha v boji proti infekciám a zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky. Pomáha tiež znižovať krvný tlak a regulovať hladinu cholesterolu.
Šťava z bazy čiernej má priaznivý vplyv aj na močový systém. Má močopudný účinok a pomáha tiež čistiť telo od toxínov. Je preto vhodná pre ľudí, ktorí bojujú s problémami s obličkami.
Ako pripravíte šťavu z bazy čiernej? Dajte si pozor na jednu vec
Šťavu z bazy čiernej si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj u vás doma. Stačia vám na to štyri ingrediencie:
- bazové bobule,
- voda,
- cukor,
- citrónová šťava (nepovinne).
Ošúpte kilogram zrelých bazových plodov a umyte ich. Potom ich jednoducho vložte do hrnca, posypte 0,5 kg cukru a zalejte dvoma litrami vody. Varte ovocie na miernom ohni, kým sa nezačne rozpadávať.
Keď dosiahnete správnu konzistenciu, preceďte obsah hrnca tak, aby vám zostala len šťava. Potom ju varte ešte asi hodinu. Počas varenia môžete podľa chuti pridať lyžicu citrónovej šťavy.
Pri konzumácii bazových plodov alebo pri samotnej príprave ich šťavy musíte vedieť, že surové plody sú na rozdiel od surových kvetov vo väčšom množstve jedovaté. Dôvodom je sambunigrín, zlúčenina, ktorá sa po konzumácii rozkladá na toxický kyanovodík. Z tohto dôvodu by sa mali bazové plody pred konzumáciou tepelne upraviť. Sambunigrín sa dá inaktivovať aj sušením.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vysaďte pred domom tri rastliny. Odplašíte tak potkany z vašej záhrady
Utekajte do záhrady a okamžite ich vykopte. Je to magnet na kliešte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.