20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vaivirga).
Najlepšia jarná zelenina? Môžeme polemizovať, ale reďkovky sa vždy umiestnia na stupni víťazov. Reďkovky chutia najlepšie práve na jar a v lete, a to je najlepší čas na to, aby ste z obyčajnej reďkovky urobili chrumkavý a pikantný zázrak z pohára. Uhádnete, čo budeme z reďkoviek pripravovať? Tento recept si budete spájať s uhorkami a cuketami.
Všetci sa tešíme na jar nielen preto, že dni sú dlhšie a teplejšie, ale aj preto, že na trhoch, v záhradách a na stánkoch sa objavuje najlepšia zelenina. Patrí medzi ňu čerstvá pažítka, mangold, špargľa a, samozrejme, reďkovky. Musíme otvorene priznať, že reďkovky sú vynikajúce v každej podobe – na sendviči, v šalátoch a tvarohových pastách, ale počul už niekto o nakladaných reďkovkách? Ak nie, je najvyšší čas to dohnať.
Nakladané reďkovky – občerstvenie z tých špeciálnych
Ingrediencie:
- 3 – 4 zväzky zrelých reďkoviek strednej veľkosti,
- nálev: jedna polievková lyžica soli na liter vody,
- kôpor – jeden do každej pohára,
- koreň chrenu – 2-3 kusy dlhé 3 cm do každej pohára,
- cesnak – 2 strúčiky do každej pohára,
- 4 guľôčky nového korenia do každej pohára,
- 2 bobkové listy do každej pohára.
Nakladané reďkovky – ako na to:
- Najprv pripravte slaný nálev. Pripravte si ho toľko, koľko potrebujete podľa uvedených pomerov. Prevarte vodu so soľou a nechajte vychladnúť. Kým sa nálev ochladí, oparte a osušte poháre.
- Reďkovky dôkladne očistite a prekrojte na polovicu. Samozrejme, odrežte stopky a listy.
- Na dno každej nádoby vložte primerané množstvo doplnkov – cesnak, chren, nové korenie a bobkové listy. Potom vložte reďkovky. Nezabudnite ich naaranžovať celkom pevne.
- Reďkovky urovnajte takmer až po otvor pohára a na vrch položte pokrčený kôpor. Potom všetko zalejte vychladnutým nálevom a pevne uzavrite.
- Poháre s reďkovkami uložte na niekoľko dní na miesto s izbovou teplotou. Približne po štyroch dňoch by sa na vrchu mala začať tvoriť pena, čo je znakom toho, že proces kvasenia prebieha dobre.
- Po uplynutí tejto doby premiestnite poháre na chladné a tmavé miesto. Po týždni si môžete vychutnať lahodné nakladané reďkovky.
Nakladané reďkovky sú skvelým občerstvením samy o sebe, ale sú aj ideálnou prísadou do šalátov, sendvičov alebo ako príloha k údeninám či syrom. Domáce nakladané reďkovky sú veľmi zdravé a určite sa oplatí ich vyrábať a jar je najlepší čas na to, aby ste si naplnili pivnicu nakladanými reďkovkami. Tento recept vrelo odporúčame.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie každý vie, že tieto listy sú jedlé. Pripravíte z nich výborné pesto alebo šťavy
V týchto dňoch nevysievajte reďkovky. Úroda bude slabá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.