22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WS-Studio).
Keď za oknom nemôžete nájsť slnko, oplatí sa siahnuť po receptoch, ktoré vás zahrejú. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je použiť najobľúbenejšie klasické jedlá a hrachová polievka je jedným z nich. Z tohto receptu vždy vyjde a každý si ju pochvaľuje.
Hrachová polievka je jedným z tých slovenských jedál, ktoré sa vám spájajú nielen s lahodnou chuťou, ale aj s teplom a večerami u starých rodičov. Mnohí z vás majú s týmto jedlom spojené svoje obľúbené spomienky, často spojené s domácimi večerami. U nás doma mal môj starý otec ako majster rodinnej kuchyne často svoj spoľahlivý recept na klasickú hrachovú polievku a bola to tá najchutnejšia polievka v okolí.
Toto jedlo nielen zahrialo naše brušká, ale aj potešilo naše chuťové bunky. Dnes vám chcem ukázať, ako sa pripravovalo a čo všetko obsahuje, vďaka čomu je také chutné pre každého. Urobte si ho a posúďte, či je najlepší.
Hrachová polievka recept
Ingrediencie:
- 300 g slaniny,
- 2 stredne veľké cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- pol kilogramu lúpaného hrachu,
- koreň petržlenu,
- 2 mrkvy,
- 5 zemiakov,
- pol kilogramu bravčových rebier,
- bobkové listy,
- nové korenie,
- sušená majoránka,
- lyžica pšeničnej múky,
- slnečnicový olej,
- korenie,
- soľ,
- voda.
Spôsob prípravy
- Prípravu polievky začnite namáčaním hrášku. Zalejte ho studenou vodou a namáčajte približne 3-4 hodiny.
- Rebierka vložte do hrnca a zalejte ich studenou vodou. Varte ich, kým nezmäknú. Po uvarení ich vyberte z tekutiny a oddeľte mäso od kostí. Do vývaru pridajte bobkové listy, nové korenie a sušenú majoránku.
- Hrášok sceďte a pridajte ho do hrnca s vývarom. Všetko varte približne 60 minút, kým hrášok nezmäkne.
- Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. Mrkvu a petržlen ošúpte a nakrájajte na väčšie kocky. Všetko orestujte na rozpálenom oleji, potom posypte soľou a korením.
- Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na rozpálenom oleji. Po opečení ju pridajte do vývaru. Na tej istej panvici osmažte cibuľu nakrájanú na kocky.
- Keď je uvarený hrášok mäkký, pridajte nakrájanú zeleninu a ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky. Pridajte aj mäso.
- V panvici zohrejte malé množstvo vývaru, pridajte múku a olej. Takto pripravíte zápražku, ktorú potom vlejete do hrnca.
- Celé to varte, kým zemiaky nezmäknú a podľa potreby dochuťte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete, aby vaša rodina odchádzala spokojná? Uvarte túto polievku a sledujte, ako si pýtajú viac
Špargľová polievka v „mamičkovskej“ verzii. Nebude zelená, ale bude krémová a chutná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.