Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kontroverzná zložka masky. Nevonia, ale je skvelá na vyžehlenie vrások

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Suzi). Nakladané uhorky sú viac ako len chutný doplnok k večeri. Hoci ich vôňa môže byť dosť intenzívna,…

Ako často by ste mali meniť posteľnú bielizeň? Odpoveď vás možno prekvapí

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/feelartfeelant) Upratovanie spálne je dôležitá otázka. Čerstvá posteľná bielizeň, vyvetraná miestnosť a správna teplota sa odrazia na kvalitnejšom spánku.…

Matné striebro získa späť svoj lesk. Čierneho povlaku sa môžete ľahko zbaviť

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa) Strieborné predmety - šperky, ozdoby alebo príbory - časom strácajú svoj lesk a matnejú. To im uberá…

Huba, ktorá znižuje hladinu cholesterolu. Pridajte si ju do rannej kávy, účinky vás prekvapia

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin) Čaga sa používa v tradičnej medicíne Ďalekého východu a má množstvo prospešných látok. Je ťažké uveriť, že parazit…

Vzhľadovo sa podobá vajcu. Lahodná žltá dužina upokojuje kašeľ a posilňuje srdce.

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/foras05). Keď cez okná začne nakukovať zimný chlad a teplota prudko klesá, príroda má pre nás odpoveď - exotické…

Auto Trendy

Jeseň odhalila pravdu: 20 % áut neprešlo technickou kontrolou – zistite, či je vaše medzi nimi!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jeseň je v plnom prúde, čo znamená jediné – čas na každoročnú správu o poruchovosti vozidiel, ktorú zverejňuje TÜV. Ako ukazujú aktuálne štatistiky, tento rok…

Toto sú autá budúcnosti od BYD – Špičkový výkon, skvelé ceny a technológie, ktoré vás ohúria!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - BYD patrí medzi značky, ktoré najúspešnejšie vstúpili na európsky trh. Hoci jej predaje nedosahujú úroveň značiek ako MG, čo súvisí s jej takmer výlučným zameraním…

Tesla bez volantu už v Európe. Videli sme vesmírny model naživo

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybercab je nový výtvor Elona Muska, ktorý vyzerá, akoby prišiel priamo z natáčania u Jamesa Camerona. Elektrické vozidlo nemá volant ani pedále a bude…

Auto roka odhalilo smutnú pravdu: Európa ignoruje realitu, USA idú vlastnou cestou

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Finalisti ankety Auto roka v USA odhalili, že svet automobilového priemyslu je rozdelený na dve úplne odlišné sféry. Zatiaľ čo v USA dominujú praktické a…

Prelomová štúdia odhalila: Batérie elektromobilov vydržia dlhšie, než ste si kedy mysleli!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Batérie elektromobilov si udržiavajú kapacitu dlhšie, ako sa predpokladalo, a ich opotrebovanie sa s rastúcim počtom najazdených kilometrov dokonca spomaľuje. Takéto prekvapivé zistenie priniesla nemecká…

Tesla Cybertruck: Prečo Európa zatvára dvere najkontroverznejšiemu autu sveta?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck patrí medzi najdiskutovanejšie autá posledných rokov, no v Európe sa jeho predaj neumožňuje z dôvodu, že je považovaný za nebezpečný. Poďme si vysvetliť,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov