25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations).
Mäso na večeru nie je len o bravčových kotletách alebo pečených kuracích stehnách. Dnes k vám prichádzajú s receptom, ktorý nadobro zmení vaše večere, a to nielen tie vo väčšej skupine, ale aj tie každodenné. Ako pripraviť čo najjemnejšie mäso v zamatovej omáčke? Moja svokra to vyskúšala a triasla sa závisťou. Neskôr to zvalila na tlak, ale ja viem, že závidela.
Tento recept na dusené morčacie prsia v hubovej omáčke vznikol v podstate náhodou. Pri ich príprave som sa neriadila návodom z kuchárskej knihy ani internetom a vyšli mi také jemné a chutné, že s radosťou môžem povedať, že som nechtiac pripravila „večeru sváru“. Prečo večera sváru? Moja svokra je človek do špiku kostí, ale považuje sa za najlepšiu kuchárku na svete. Áno, varí dobre, ale vždy, keď niekto urobí niečo lepšie ako ona alebo pripraví jedlo, ktoré sa nepodarí, snaží sa zo všetkých síl skryť svoju závisť, ale nie vždy sa jej to podarí. Tak to bolo aj minulú nedeľu.
morčacie maso som pripravila najjednoduchším možným spôsobom. Náhodou som mal morčacie mäso, presnejšie prsia. Mal som aj nejaké huby – šampiňóny a hlivu ustricovú. V chladničke bol aj pohár vývaru z poslednej polievky a s týmito produktmi som sa pustil do prípravy jedla. Už dávno som nemal také jemné a zároveň šťavnaté mäso, ale omáčka bola jednoducho majstrovská.
Najjemnejšie mäso v krémovej omáčke. Ako pripraviť dusené morčacie prsia?
Ingrediencie:
- približne. 700 g morčacích pŕs,
- 400 g šampiňónov,
- 400 g hlivy ustricovej,
- 1 väčšia cibuľa,
- 1 pohár vývaru (môžete pridať trochu viac),
- 2 strúčiky cesnaku,
- múka,
- Približne. 3/4 šálky sladkej smotany,
- maslo,
- trochu oleja,
- soľ, korenie, bobkový list, trochu muškátového orieška.
Ako pripraviť morčacie prsia? Ako ich pripraviť krok za krokom:
Najskôr sa postarajte o mäso. Prsia nakrájajte na plátky, najlepšie pozdĺžne a mierne šikmo, prsia by nemali byť príliš veľké. Potom každý kúsok mäsa mierne rozlomte, môžete to urobiť päsťou. Je dôležité, aby boli eskalopy tenké, ale nie príliš tenké. Ak sú roztlačené na približne 7 mm, budú tak akurát.
Roztlačené kúsky mäsa potrite trochou soli a posypte korením. Potom ich zo všetkých strán dôkladne obalíme v múke.
- Pripravte si veľkú panvicu alebo široký hrniec. Potom rozohrejte pevnú lyžicu masla a 2 lyžice oleja. Keď je tuk rozpálený, položte naň prsia a smažte ich asi 30 sekúnd z každej strany. Osmažené mäso vyberte z panvice alebo hrnca a odložte bokom.
- Na tom istom tuku, na ktorom sa smažilo mäso, osmažte cibuľu nakrájanú na kocky. Keď zosklovatie, pridajte očistené a nakrájané huby. V prípade potreby pridajte trochu masla. Smažte, kým sa z húb neodparí prebytočná voda. Ku koncu dusenia mierne osolíme.
- Dusené huby zalejte vývarom, pridajte kúsky mäsa, znížte teplotu a pridajte niekoľko bobkových listov. Po približne 10 minútach dusenia prikryté pridajte smotanu a premiešajte. Pokračujte v dusení ešte 10 minút, kým sa omáčka mierne nezredukuje a nezhustne.
- Ku koncu dusenia ju podľa chuti dochuťte korením a muškátovým orieškom a v prípade potreby aj trochou soli. Môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Morčacie prsia sú opäť príliš suché? Urobte si túto marinádu a prestanete sa tomuto mäsu vyhýbať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.