26.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixx Media).
Chlieb je prítomný prakticky v každej slovenskej domácnosti. Mnohí ľudia si kupujú jeho rôzne verzie, ale zvyčajne si vyberajú klasický biely. Nie vždy ho však zjedia celý naraz. Niekedy môže ležať v chlebníku naozaj dlho, až kým sa nevysuší a potom celkom stuhne. Jesť niekoľko dní starý chlieb nie je práve najväčším pôžitkom. Našťastie je možné predĺžiť jeho čerstvosť. A stačí na to jedna vec z kuchyne.
Chlieb používame na tisíc spôsobov. Najčastejšie samozrejme na sendviče, ale nič nebráni tomu, aby sme z neho pripravili toasty, krutóny, nákypy, zahustili polievku alebo ho použili do šalátov. Už roky je tento výrobok na vrchole toho, čo Slováci kupujú najviac. Veľkým problémom pre mnohých ľudí je, že niekedy táto potravina vyschne už na druhý deň. Všetok pôžitok z jej konzumácie sa vytratí a jediné, čo sa dá poctivo zjesť, sú toasty alebo pochúťka z ľudovej kuchyne ako napríklad chlieb vo vajíčku.
Čo robiť so starým chlebom
Ak nie je plesnivý, starý chlieb je vhodný na mletie na výrobu strúhanky. Niektorí ľudia ho zalievajú mliekom a po napučaní ho pridávajú napríklad do mäsa, na mleté koláče alebo paštéty. Niektorí ho dávajú zvieratám, čo sa neodporúča, pretože upcháva žalúdok a nemá veľkú výživovú hodnotu. Iní ho jednoducho vyhodia. Niekedy plytváme veľkým množstvom chleba. Dá sa tomu predísť a pomôže nám jedna vec z kuchyne. Ale o tom až o chvíľu.
Ako predĺžite čerstvosť chleba
Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Nie každý vie, že chlieb sa dá úspešne zmraziť. Ak viete, že v krátkom čase nezjete celý bochník, je dobré ho zamraziť na menšie kúsky alebo dokonca plátky. Potom môžete jednoducho vytiahnuť toľko, koľko v danom čase potrebujete. Zmrazené plátky chleba sa expresne rýchlo rozmrazia. Môžeme tak urobiť v mikrovlnnej rúre, rúre na pečenie, hriankovači alebo na panvici. Ak máme trochu viac času, stačí ich nechať pri izbovej teplote chvíľu odstáť.
Ďalšou možnosťou je nájsť mu spoločníka. Chlieb, ktorý leží v chlebníku, rýchlo stráca vlhkosť a vysychá. Aby ste tomu zabránili, položte vedľa neho niečo, čo bude dlhší čas uvoľňovať vodu. Na to je ideálne obyčajné jablko. Stačí, ak jeho kúsok vložíte do chlebníka spolu s chlebom. Takto chlieb tak rýchlo nevyschne a zostane mäkký až týždeň.
Pozornosť by sa však mala venovať aj plesniam, ktoré sa môžu v chlebovníku uhniezdiť. Aby sa tomu zabránilo, je dobré meniť jablko každé dva dni. A predovšetkým chlieb konzumujte. Ak máte problém spotrebovať celý bochník za niekoľko dní, je lepšie kúpiť ho menej. Nezabudnite, že časť z neho môžete aj zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudli ste kúpiť chlieb? Nie je problém, ak máte po ruke staré pečivo
Najhoršie miesto na skladovanie chleba. Do druhého dňa je zatuchnutý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.