28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Lapshina).
Jablkové lievance sa nám spájajú s detstvom, keď ich piekli naše staré mamy a mamičky. Recept na jablkové lievance je veľmi jednoduchý, ale ja som sa ho rozhodla trochu obmeniť, čo sa niekomu môže zdať sprofanované, ale naozaj – toto nesamozrejmé korenie sa k lievancom veľmi hodí a paradoxne zvýrazní ich sladkosť.
Jablkové lievance alebo placky, akokoľvek ich nazvete, sú príjemnou spomienkou na detstvo a ideálnym nápadom na raňajky alebo popoludňajší čaj. Recept na jablkové lievance je naozaj rýchly a jednoduchý a nikomu nespôsobí žiadne problémy. Naše staré mamy vždy robili sladké zemiakové placky a práve tieto máme najradšej. Ja však rada experimentujem a nedávno som do lievancového cesta pridala štipku kajenského korenia. Znie vám to ako znesvätenie? Je to možné, ale len také malé množstvo ostrého korenia nezmení chuť lievancov, ale šikovným spôsobom vytiahne sladkosť a zvýrazní ju. Ak sa nebojíte nových chutí, vyskúšajte tento recept na jablkové lievance.
Jablkové lievance. Pridala som do nich korenie – sú lepšie
Ingrediencie:
- 200 ml kefíru,
- 2 vajcia,
- 1 šálka pšeničnej múky,
- 1 lyžička vanilkového cukru,
- lyžica práškového cukru,
- 2 stredne veľké jablká nastrúhané na strúhadle,
- rovná čajová lyžička sódy,
- štipka kajenského korenia,
- tuk na vyprážanie.
Jablkové lievance a kajenské korenie – ako na to:
- Pripravte si misu a preosejte do nej múku. Potom pridáme sódu, kajenské korenie a dôkladne premiešame. Ak rozmýšľate, akú múku zvoliť, vyberte si múku tortovú – lievance budú mäkšie.
- V inej miske vyšľaháme vajcia mixérom, pridáme oba cukry a keď sa vytvorí správne vyšľahaná vaječná hmota, pridáme kefír.
- Múku postupne preosejte do misy s rozšľahanými vajcami a kefírom a pridajte nastrúhané jablká. Keď je cesto hotové, odložíme ho na chvíľu bokom, aby sa lepok spojil so surovinami.
- Riadne rozohrejte panvicu a vymažte ju trochou oleja alebo masla. Potom pomocou naberačky alebo hlbokej lyžice naberajte porcie cesta na lievance. Smažte na miernom ohni z oboch strán.
Smažené lievance položte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Môžete ich podávať podľa vlastnej chuti. Odporúčam čokoládový krém alebo domáci džem, prípadne klasicky posypaný práškovým cukrom. Ak pripravíte takéto lievance, všetci budú šokovaní, ale ubezpečujem vás – s chuťou ich zjedia do poslednej omrvinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento jablkový koláč je majstrovské dielo. Bez miesenia urobíte najlepší koláč
Urobila som dokonalé palacinkové cesto, pretože som skombinovala tieto dve prísady. Nejem žiadne iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.