29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Karfiolová polievka je pre mnohých chuťou detstva. Takéto jedlo je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Karfiolovú polievku dokážu pripraviť aj amatéri, ale aký recept by ste mali použiť, aby chutila rovnako ako tá babičkina?
Základom karfiolovej polievky je, ako už názov napovedá, karfiol. Ak si chcete vychutnať lahodnú chuť takejto polievky, oplatí sa siahnuť po mladej a aromatickej zelenine.
Karfiolová polievka so smotanou, posypaná kôprom a podávaná s cesnakovými krutónmi alebo čerstvým krajcom chleba je polievka, ktorá presvedčí aj vyberavého jedáka.
Karfiolová polievka a jej prísady
- dve stredne veľké mrkvy
- päť stredne veľkých zemiakov
- dva zväzky petržlenovej vňate
- ¼ koreňa zeleru
- polovica karfiolu
- jedno kuracie stehno
- nasekaný kôpor
- maslo
- pšeničná múka
- kyslá smotana
- soľ a korenie.
Karfiolová polievka – recept
Prípravu karfiolovej polievky začnite ošúpaním a dôkladným umytím zeleniny. Mrkvu a petržlen nakrájajte na plátky, zemiaky na stredne veľké kocky, karfiol rozdeľte na ružičky a zeler nechajte v celku, teda ho nekrájajte. Nakrájajte kôpor.
Kuracie stehno vložte do hrnca a zalejte studenou vodou, približne jeden a pol až dva litre a priveďte do varu na slabom plameni. Do hrnca pridajte zeleninu, ale zatiaľ bez karfiolu. Osoľte a priveďte do varu. Potom do hrnca pridajte karfiol a varte, kým zelenina nezmäkne.
Keď je mäso dobre uvarené, vyberte ho z hrnca, mierne ho ochlaďte a oddeľte mäso od kostí. Potom ho nakrájajte na malé kúsky a vráťte do hrnca. Z masla a múky pripravte na panvici zápražku a pridajte ju do polievky. Osoľte, okoreňte, pridajte nasekaný kôpor a priveďte do varu. Polievku podávajte s trochou smotany.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.