29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya).
Je to najvšestrannejšia ingrediencia v každej kuchyni. Dá sa vyrobiť z mnohých obilnín, orechov alebo semien a vďaka druhom a spôsobu mletia sa dá zaradiť prakticky do každej stravy. Receptov, ktoré ju obsahujú, je veľa, ale viete, ako múku najlepšie skladovať?
V závislosti od toho, akú múku si vyberiete, môžete svojmu telu dodať mnoho cenných živín. Najzdravšie múky sú celozrnné, ktoré obsahujú otruby. Ich zaradenie do stravy vám dodá vlákninu, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B a E a minerálne látky, ako je železo, selén a horčík. Bez ohľadu na druh sa múka nachádza takmer v každej slovenskej domácnosti. Nie každý však vie, ako ju správne skladovať.
Najčastejšie chyby pri skladovaní voľne položených výrobkov. Zistite, či sa niektorej z nich dopúšťate
Uchovávať múku v originálnom balení nie je najlepší nápad. Papier sa často poškodí alebo rozmočí, čo vedie k nepríjemnostiam. Každý, kto aspoň raz rozsypal múku alebo krupicu po celej kuchyni, to pochopí.
Oplatí sa zaobstarať si správne nádoby. V papierových obaloch sa môže hromadiť vlhkosť a múka sa môže stať nepoužiteľnou. Najlepšie fungujú sklenené nádoby, kovové plechovky a špeciálne plastové nádoby na múku. Je veľmi dôležité nielen to, ako múku skladujete, ale aj kde. Má rada suché a tmavé miesta bez pôsobenia slnečného svetla.
Múka v mrazničke? Toto je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť potravinovým moliam
Každý, kto varí a používa vo svojom jedálničku múku alebo kašu, sa už aspoň raz stretol s nezvanými hosťami prinesenými z obchodu. Potravinové mole sú hmyz, ktorý sa živí sypkými obilnými produktami a ak im to dovolíme, môžu uskutočniť skutočnú inváziu do našich kuchynských skriniek. Je dobré preosiať múku do nádoby hneď, ako ju donesiete z obchodu a skontrolovať, či v nej nie je hmyz. Bohužiaľ, metóda „od oka“ často zlyháva a na pomoc prichádzajú tradičné znalosti našich starých mám. Zakúpenú múku nasypte do menších skladovacích nádob. Dobre ich uzavrite a vložte na dva dni do mrazničky. Nízka teplota vás zbaví všetkých vajíčok alebo lariev hmyzu, ktoré sú voľným okom neviditeľné a zabezpečí, že vaša múka bude bez malých škodcov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho vydrží otvorená múka? Po tomto čase sa hodí už len na odpadky
Ako sa zbaviť potravinových molí? Posypte týmto korením. Rýchlo zlikvidujete všetok hmyz
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.