29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/ Kaboompics .com).
Domáce pečivo je nielen čerstvé a chutné, ale aj veľmi sýte. Domáce a upečené priamo z rúry chutia neskutočne. Aj tento charakteristický symbol Francúzska si môžete pripraviť doma. Slávne bagety vás uchvátia svojou vôňou a ich chrumkavosť vás prinúti robiť ich navždy.
Bageta je známa po celom svete, vo francúzskych pekárňach sa pečie už viac ako 100 rokov a je neodmysliteľnou súčasťou každých francúzskych raňajok. Na povrchu je chrumkavá a vo vnútri mäkká a bola vyhlásená za nehmotné dedičstvo UNESCO. Týmto rýchlym receptom prekvapíte nielen svoju rodinu, ale na dvere vám budú búchať aj susedia, ktorých zlákala vôňa.
Recept na chutné domáce francúzske bagety za menej ako 5 minút práce
Skôr ako sa pustíte do prípravy cesta, premyslite si, na aké jedlo chcete čerstvé bagety. Hoci príprava trvá doslova 5 minút, kysnuté cesto potrebuje čas na vykysnutie. Je dobré začať večer, aby ste si ich mohli dať na ranné raňajky. Ak začnete ráno, budú perfektnou prílohou k večernému jedlu.
Recept je triviálny a na jeho prípravu potrebujete len niekoľko surovín. Predtým, ako začnete, je vhodné zvážiť, akú múku použijete. Perfektné bagety sa budú piecť z hladkej múky. Môžete použiť klasickú alebo špaldovú múku. Recept pochádza z videa „5 minútová bageta“, ktoré uverejnila spoločnosť Voila – Voila!
Zložky:
- 950 gramov hladkej múky,
- 2 čajové lyžičky morskej soli, približne 16 gramov,
- 3/4 čajovej lyžičky droždia, približne 2 gramy,
- 730 ml filtrovanej vody izbovej teploty.
Príprava krok za krokom:
- Všetky prísady zmiešajte vo väčšej miske, kým sa nezačnú lepiť na drevenú lyžicu. Cesto môžete miesiť aj rukami, asi za dve minúty sa zo surovín vytvorí súdržná guľa. Celé ho prikryte napríklad utierkou a nechajte 8 až 10 hodín kysnúť. Misa môže stáť vonku, a ak by prekážala, môžete ju vložiť do studenej rúry.
- Po vykysnutí preneste cesto na pomúčenú pracovnú plochu, oškrabte ho z pracovnej plochy a opäť ho pomúčte, aby sa nelepilo. Na vykrajovanie budete potrebovať plastovú stierku na cesto. Je dôležité cesto príliš nestláčať, aby sa v ňom udržal vzduch.
- Cesto nakrájajte na 4 kusy alebo menej podľa potreby. Každý kúsok jemne roztiahnite do tvaru bagety a položte priamo na plech alebo formu vyloženú papierom na pečenie. Toto by nemalo trvať dlhšie ako 3 minúty.
- Bagety pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 250 stupňov približne 25 minút, podľa toho, ako zlatisté ich chcete mať. Rúru je najlepšie nastaviť na horný/spodný ohrev.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudli ste kúpiť chlieb? Nie je problém, ak máte po ruke staré pečivo
Chutí výborne za tepla aj za studena. Môžete ju podávať kedykoľvek počas dňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.